Från och med den 25 april ska polisen ska kunna visitera personer som befinner sig på allmän plats i ett utpekat område – utan misstanke om brottslighet.

Bakgrunden till det hela gäller att försöka komma åt skjutningar och sprängningar innan dessa har inträffat.

Ett beslut om så kallade visitationszoner, eller säkerhetszoner som den formella termen är, ska annonseras på polisens webbplats och även informeras på andra sätt. Beslutet gäller i högst två veckor åt gången och ska kunna överklagas till domstol.

Magnus Nilsson är kommunpolis i Upplands-Bro och Järfälla. Han uppger att polisen vet hur stommen för den nya lagstiftningen ser ut, men flera frågetecken om de praktiska detaljerna återstår.

– Vem kan besluta? Hur stort kan området vara? Vi vet att beslutet fattas på två veckor, med möjlighet till förlängning. Sen ska det finnas konkreta omständigheter som ska göra att man ska kunna införa det här.

Skillnader

Mer tydliga direktiv och riktlinjer återstår innan lokalpolisen kan omsätta det hela, och inte minst bedöma var det nya verktyget skulle kunna vara relevant att använda.

Tror du att det här är något som kommer att användas?

– Jag tror att det kommer att komma till användning.

Skillnaden mellan Upplands-Bro och Järfälla är dock flera, menar Nilsson.

– Tittar vi historiskt sett så ser vi inte interna konflikter inom Upplands-Bro. Vi har i princip ett nätverk som äger marknaden och dominerar geografin. Medan i Järfälla är det flera nätverk och grupper som konkurrerar med varandra om narkotikamarknaden och liknande. 

Han nämner exempelvis mordet på Söderhöjden där upprinnelsen var en lokal konflikt.

Magnus Nilsson konstaterar visserligen att flera portar har sprängts i Upplands-Bro, men dessa har kunnat kopplats till de större konflikterna i länet. Även i Järfälla finns flera exempel där sprängladdningar placerats ut som härrör från större konflikter i länet.

– Det är svårt att se att säkerhetszoner kan stoppa den typen av händelser om vi då inte skulle få väldigt spetsig underrättelseinformation. Att det planeras en skjutning eller sprängning i det här området mot några specifika personer. Då skulle det bli relevant.