I årets Stockholmsenkät uppgav 14 procent av pojkarna i årskurs nio från Rinkeby-Kista att de någon gång slagit någon så att den behövde uppsöka sjukvård. I Spånga-Tensta var motsvarande siffra åtta procent. Snittet för Stockholms stad är siffran fem procent.

– Det är oroväckande, eftersom det är en tydlig indikator för risk för fortsatt våldsbrottslighet, både i nära relationer och offentliga miljöer, säger Jan Jönsson (L), socialborgarråd.

Därför vill Jan Jönsson nu se till att programmet Mentors in Violence Prevention, MVP, införs på samtliga skolor i Järva.

– Det handlar om att förändra kulturen i en grupp eller på skolan, som gör att det blir mindre socialt accepterat att kränka eller begå brott, säger han.

Programmet har testats i andra delar av staden och på vissa skolor i Järva. Under ett års tid får elever i högstadiet lektioner på teman med kopplingar till fysiskt, psykiskt och strukturellt våld. Utbildningarna hålls av lärare och fältassistenter. Staden kan ge möjlighet och resurser till skolor som vill delta, och det är respektive rektor som beslutar om att införa det

– Det har visat sig ha en långsiktig förebyggande effekt. Man pratar redan från unga år om olika typer av våld, varför det uppstår och hur man kan agera när det inträffar kränkningar, säger Jan Jönsson och fortsätter:

– Unga ska bli aktiva åskådare, inte passiva. Undersökningar visar att om man fostras in i att ta ett ansvar och ingripa vid våld så blir man mindre benägen att själv begå våldsbrott.