Det är en av terminens sista dagar på Ulriksdalsskolan. Uppspelta elever i korridorerna och i personalrummen lägger lärarna sista handen vid betygen.

Daniel Mebrahtu går i nian, Noél Ekman Fernandez i sjuan. Båda gillar sin skola och trivs, även om det kan vara en del stress kring betygen.

Sammanhållningen i klasserna är god, säger de.

– I nian har det varit väldigt bra stämning, alla är med alla. I sexan var det rätt stökigt, då var vi 30 i klassen och det blev mycket grupperingar. Men förra året lämnade ganska många, bytte till Raoul Wallenberg eller någon annan skola. Vi är 20 nu och det är nog ganska lagom, säger Daniel.

Noél instämmer.

– Det kan låta väldigt mycket i stora klasser, och det är större risk att någon blir utanför.

Vad är viktigt för att ni ska lära er saker på lektionerna?

– Bra genomgångar så att man hänger med och vet vad som förväntas av en. Det känns som att vissa lärare är väldigt stressade, de har många klasser, säger Noél.

– Jag lär mig bäst genom att prata med andra. Vi har en väldigt bra lärare i historia som fokuserar på diskussioner. Jag tror man kan jobba mer så, även på matten som många tycker är svår, som att lösa ekvationer och problem i grupp. Det är viktigt för framtiden att kunna, säger Daniel.

– Jag tycker att det var enklare att sitta med papper och penna jämfört med dator som vi alltid använder nu. Det tar tid från lektionen att logga in och så, man blir ganska trött av all skärmtid, säger Noél.

Hur tycker ni att en bra lärare ska vara?

– Tuff men rättvis. Den måste kunna säga till elever som är stör. Särkilt vikarier kan ha svårt med det, de är inte alltid beredda på stök, säger Daniel.

Om ni var skolpolitiker i Solna, vad hade ni satsat på?

– Fler lärare, säger Noél.

– Större budget för skolmaten. Hur ska man lära sig något på tom mage? På fredagar brukar det vara gott, som taco eller hamburgare. Men ofta går man och köper mat på lunchen i stället för att äta i skolan. De vegetariska alternativen är inte bra. Pizzerian höjde priserna för att det kom så många elever, säger Daniel.

Läs politikernas svar: https://www.mitti.se/nyheter/sa-ska-fler-elever-i-solna-fa-godkant/repvfp!loOaQlgK0lV1HVCJiuKnwQ/