Enligt kommunpolis Pontus Enbom har bildelsstölderna blivit fler. Delar från BMW är extra attraktiva. Foto: Anna Sundin Adolfsson/Mostphotos

Fler bildelsstölder i år än vanligt

Det har skett många stölder av bildelar i år vilket skapat oro i en lokal Facebookgrupp. Enligt kommunpolisen Pontus Enbom ligger internationella brotts­nätverk bakom.

  • Publicerad 15:05, 19 nov 2021

Det är nästan uteslutande internationella brottsnätverk som ligger bakom

I en lokal Facebookgrupp vittnar flera Lidingöbor om att de har blivit bestulna på bildelar som däck och rattar under hösten. Den här typen av brott har funnits länge, men har i år ökat på Lidingö.

– Det är nästan uteslutande internationella brottsnätverk som ligger bakom. De åker runt på dagen och rekar och letar efter lämpliga objekt. Sedan kommer de tillbaka på natten och gömmer sakerna i någon närliggande skog. De kan inte åka runt med stulna bildelar på natten för då är risken stor att möta oss, säger lokalpolis Pontus Enbom.

Brottslingarna hämtar de gömda bildelarna någon dag senare, därefter skeppas delarna iväg och säljs på svarta marknaden. Mest stöldbegärliga är rattar och navigationsutrustning från BMW.

Gränspolisen håller koll

Enligt Pontus Enbom skedde ungefär 86 stölder av bildelar år 2018 och 2019. År 2020 är statistiken missvisande på grund av pandemin. Hittills i år har det redan skett omkring 87 stölder.

–  Det här är ett problem som är svårt att komma tillrätta med. Men det är inte den lavinartade ökningen som man lätt får bilden av på Facebook. Man ser inläggen och tänker ’jäklar vad det är mycket!’

Flera av dem som tros ligga bakom är kända av polisen sedan tidigare.

– Gränspolisen har koll på när de kommer in i landet och vi kan ligga på.

Var ifrågasättande

Lokalt jobbar de bland annat med att kolla upp vem som står skriven på misstänkta bilar.

–  Vi gör också vad vi kan nattetid, utför husrannsakan och skickar ut patruller. Men Lidingö är stort med många och trånga vägar. Det är lite som att leta efter en nål i en höstack. Det bästa är grannsamverkan. Att vara uppmärksam på folk som rör sig i området och vara ifrågasättande till vad de gör.

För att skydda sig mot stölderna tipsar han om att låta bilen stå inne om natten och att ha bra låsbultar. Man bör även förvara sina bilnycklar i en plåtburk för att inte nyckelsignalen ska sändas ut och kapas av tjuvarna.