"Vi måste fråga om deras miljöpolitik och vad de har för inställning till invandring".

"Men vi kommer nog inte ha tid till debatt utan vi låter politikerna svara på frågorna en åt gången. Sedan får de som lyssnar bedöma vilket svar passar deras åsikter bäst".

Det är bråda dagar på fritidsgården Kooperativet Fjället. Under tre veckor har tio feriearbetare anställts för att arbeta som valambassadörer med utgångspunkt i Rannebergen.

Förutom att gå runt och informera om valet så är de med och arrangerar en kväll där politiker och boende i området bjuds in.

– Det behövs i detta området eftersom valdeltagandet är lågt. Många vet inte ens om att de får rösta. Med Politikerkvällen vill vi göra något är informativt men också roligt samtidigt, förklarar Nadim.

Representanter ur samtliga politiska partier som sitter i kommunfullmäktige är inbjudna. Förutom utfrågning på scen blir det musik, quiz och aktiviteter för barnen.

– Aktiverar vi de yngre barnen får deras föräldrar chans att lägga fokus och lyssna på vad politikerna har att säga. Så har vi också tänkt om upplägget, säger Nour Ataia, fritidsassistent på Fjället.

Själva förstagångsväljare

Feriearbetaren Nadim hinner själv inte fylla 18 år innan riksdagsvalet i höst, och får därför vänta fyra år på sin tur. Men hans kollegor är alla förstagångsväljare.

En handuppräckning visar att samtliga tycker att det är viktigt att gå och rösta samt att de alla kommer att göra det. Samtidigt är det ingen av feriearbetarna som har bestämt sig vilket parti som kommer att få deras röst.

– Jag kommer att gå och rösta, men känner mig inte tillräckligt kunnig än. Jag vill ta reda på mer vad de olika partierna står för, säger Hakim.

– Jag trodde att jag visste vilket block som låg nära mina åsikter, men fick en chock när jag gjorde Aftonbladets valkompass. Resultatet var ett helt annat parti än jag trodde, säger Ramin.

Politikerkvällen i Rannebergen sker den 30 juni, klockan 17.30-19.30 och är öppet för alla.