Prisvinnare. ”Byggnaden bär en air av festivitas som påminner om koppartälten i våra slottsparker”, skriver juryn i sin motivering. Foto: Johan Kristensen

Fisksätra Folkets hus vinner Sveriges främsta designutmärkelse

Nya Fisksätra Folkets hus vinner Sveriges främsta designutmärkelse: Design S – Swedish Design Awards. Svensk form meddelade i dag att den tillfälliga byggnaden vinner 2020 års pris i kategorin Arkitektur.

  • Publicerad 15:37, 1 dec 2020

Nya Folkets hus i Fisksätra invigdes den 8 juni i år. Arkitekten Thomas Sandell har riktat den tillfälliga byggnaden som innehåller scen, danssal, bild-, form- och musikverkstäder, café och öppen mötesplats för alla.

– Hur ser en tillfällig byggnad ut? Då kom jag att tänka på ett tält med inspiration av min barndoms Cirkus Scottupplevelser och koppartälten i Haga. Men koppar är ju numera ganska dyrt och då började vi titta på något som ser ut som ärgad koppar i stället och då blev det plåt, säger han till Design S.

Ville att den skulle synas

Att det är just en tillfällig byggnad triggade honom att ta ut svängarna.

– Då ska vi se till att det blir en väldigt synlig byggnad: ”Vi lägger den mitt i byn, den ska inte få något b-läge i någon källarlokal. Den ska få en jättefin plats och en jättefin byggnad.”

Nacka kommun hyr byggnaden i fem år och planerar därefter att flytta in i ett permanent kulturhus.

Juryn: ”Ett förebildligt bygge”

Design S – Swedish Design Awards en designutmärkelse som drivs av Svens form och som hela designbranschen står bakom.

Juryns motivering till varför Fisksätra Folkets hus vann

Vinnare i kategorin arkitektur 2020:

”Tillfällig arkitektur visar vägen. Fisksätra Folkets hus är först ut i en efterlängtad stadsomvandling med ny skola, bostäder och service. Byggnaden bär en air av festivitas som påminner om koppartälten i våra slottsparker. Fisksätra Folkets hus bjuder in till en fin mötesplats som med lättsam hand kopplar inne och ute. Ett förebildligt bygge och en värdig vinnare.”

Visa merVisa mindre