Mellan 40 och 50 fiskar fastnade i nätet. Foto: Stefan Källstigen

Fiskelycka när femmorna kom på besök

Kommunens samtliga femteklassare har temadagar tillsammans Sigunta Naturskola. Under september undersöker de Mälarens fiskar.

  • Publicerad 11:51, 14 sep 2021

Det är jättekul att vara här och få lära sig om fiskar.

Vid Garnsviken, precis vid vattenbrynet står klass 5a och 5b från Sätunaskolan. De drar not, alltså drar in ett nät de lagt ut för att fånga fiskar som de ska observera. De har en temadag med Sigtuna Naturskola som tar emot kommunens alla femteklassare under ett par veckor på höstterminen.

Sakta hjälps de bägge klasserna åt att dra nätet in mot land. När det är indraget ser elever flera fiskar hoppa vid vattenytan och de glada ropen avlöser varandra.

– Titta, där är en stor fisk, säger någon i klungan som samlats närmre vattnet för att se bättre.

Sorterar fisk

Försiktigt samlar de in fiskarna och lägger dem i olika plastlådor. Naturskolans rektorn Per "Peja" Snöbohm är med och instruerar och hjälper till att gå igenom hela nätet. Ingen fisk ska lämnas kvar. När alla fiskar ligger i de olika plastlådorna undersöker eleverna dem och ska bestämma sig för vilken sorts fisk det är.

– Vi har samarbete med alla skolorna i kommunen. Eleverna får komma hit och lära sig om bland annat Mälarens olika fiskar i en alternativ undervisningsmiljö. Det är en bra satsning och vi är glada att kommunen prioriterar det här, säger Per Snöbohm.

Femmorna från Sätunaskolan fick upp mellan 40 och 50 fiskar, och en kräfta. Flest abborrar och benlöjor.

– Det är jättekul att vara här och få lära sig om fiskar. Det är lite annorlunda än när vi sitter i skolan och jobbar hela tiden, säger Sandra.

– Roligt att vi fick så många fiskar, säger Sandras kompis Tayma.

Peppade elever

Hugo och Alex har gett sina två fiskar namn. De tror att de har fått upp en benlösa och en Björkna.

– Björknan heter Ahmen och benlöjan heter Abdi, säger Alex.

När eleverna sedan har sorterat fiskarna berättar Per Snöbohm om de olika fiskarna som finns i Mälaren. Han förklarar varför de ser ut som det gör, vad de äter och hur de lever. Flera av eleverna ställer frågor.

– De har varit ganska peppade på att åka hit. De har inte fått göra något sådant här på ett och ett halvt år, så det här har de sett fram emot, säger Malin Holmgren som är mentor i klass 5b.

Efter genomgången släpper de ut fiskarna i Garnsviken igen.

Nu är det dags för matsäck och efter lunchen ska hela gänget gå bort till en liten damm och studera salamandrar, grodyngel och andra smådjur som man kan hitta där.

Känd Sigtunadoldis med i "Draknästet"

Nyheter Entreprenören Jonas Eriksson hetare än någonsin I somras satt han dagligen i EM-studion och hans nya padelbana i Sigtuna stadsängar invigdes. Nu kan Sigtunabon Jonas Eriksson även titulera sig som drake.måndag 20/9 10:08

25 nya fall av corona i Sigtuna

Nyheter Avstånd. Ovaccinerade uppmanas undvika kontakt med äldre Antalet smittade från vecka till vecka fortsätter att ligga på över 20 smittade i Sigtuna kommun.fredag 17/9 16:17

Ny bilbrand i Märsta under natten

Nyheter Polisen misstänker att branden är anlagd Under natten till fredagen brann en bil i centrala Märsta.fredag 17/9 8:40

Ambulans i krock med personbilar

Nyheter Ingen person skadades i trafikolyckan En ambulans var inblandad i en trafikolycka i Märsta under torsdagseftermiddagen.torsdag 16/9 15:30