På 90-talet kunde stockholmarna fiska kräftor i stan efter att det hade gjorts utsättningar, men genom åren har det minskat betydligt, säger Oliver Karlöf, fiskbiolog vid idrottsförvaltningen.

Men nu verkar något vara på väg att hända.

Nyligen testfiskade han och en kollega vid Stadshuset, Riddarholmskanalen och Centralbron – och resultatet gladde dem.

– Vi fick upp 78 kräftor på ganska kort tid. Det var bra storlek på kräftorna också, men även många små vilket visar på lyckad fortplantning. Det var som mest vid Stadshuset och utanför Riddarholmskanalen. Vi har testat lite längre ut i Mälaren också men där var det lite sämre så att det var så här bra i stan var väldigt glädjande, säger Oliver Karlöf. 

Enligt honom har de fått liknande rapporter om en uppåtgående trend i kräftbeståndet från flera håll kring Mälaren. Exakt vad det beror på är svårt att säga, men en orsak kan vara att man har satt stopp för utsättning av ål, som älskar kräftor som skrovmål.

Testfisket gjordes som en del av arbetet inför breddningen av cykelbanan vid Riddarholmskanalen. Den kommer att skugga mer av vattenspegeln och därför utreds nu kompensationsåtgärder för både fisk och kräftor.

https://www.mitti.se/nyheter/trang-cykelbana-langs-riddarholmskanalen-breddas/lmteo!8568415/

– Kanalen växer igen och kräftor behöver ha platser att gömma sig vid, som stenar eller stenrös. Det är sådana insatser vi pratar om, sedan får vi se var det landar men nu när vi vet att det finns mycket kräftor så vill vi ju satsa på det.

Stadens kräftfiskesäsong i Mälaren är däremot över för denna gång. Men nästa år spår Oliver Karlöf att det borde gå att få fångst till skivan på hemmaplan.

– Det får vi hoppas. Det är nog väldigt få om någon som har fiskat kräftor i år så nära stan så det är en kul nyhet. Det är häftigt att det finns sånt liv där nere. Det är inte något man tänker på när man åker på Centralbron.