Nöjesguide

RIX FM Festival

RIX FM Festival är tillbaka med en färgsprakande sommarfest tillsammans med Sveriges artistelit och första stoppet för sommarens kanske hetaste musikfestival är såklart Göteborg. Förra året gästades festivalen av över 200 000 besökare vilket gör RIX FM Festival till den i största festivalen i Sverige. I år blir premiären en del Jubileumsfestival som hålls i samband med staden firar 400 år. Bara en sån sak.

Plats: Frihamnen, måndag 5 juni, kl. 14.00 till sent.

Göteborgs Symfoniker inviger Jubileumsfirandet tillsammans med gästartister.

Göteborgs Symfoniker inviger Jubileumsfirandet tillsammans med gästartister.

Ola Kjelbye

Invigningskonsert

Göteborgs Jubileumsfirande invigs med Göteborgs Symfoniker under ledning av Hans Ek samt Augustifamiljen med kapellmästare Stefan Sporsén. Ciceron Sissela Kyle guidar oss genom programmet som bjuder på ett knippe välkända Göteborgsartister: Timo Räisänen, Stefan Andersson, Ebbot Lundberg, Yukimi Nagano/Little Dragon, Vic Vem och Katarina Hemlin samt hemliga gäster. Programpunkten är teckenspråkstolkad.

Plats: Tältscenen, Frihamnen, fredag 2 Juni, kl. 18.00–19.30.

Beach Party/Loud Disco

Invigningen av det nya hamnbadet i Jubileumsparken firas under lördagskvällen med ett beach party och disco. Missa inte när Frilagrets grymma dj:s battlar vid poolerna. Frilagret är ditt kulturhus mitt i stan och en del av Göteborgs Stads kulturförvaltning. På Frilagret kan du som är mellan 13-30 år arrangera utan kostnad och här är det du som bestämmer.

Plats: Jubileumsparkens Hamnbad, lördag 3 juni, kl. 20.00–22.00.

Fest- och galakonsert

Söndag 4 juni är Göteborgs officiella födelsedag, vilket firas med pompa och ståt tillsammans med kungaparet. Konferencier är tv-programledaren och matskribenten Lotta Lundgren. Bland de musikaliska höjdpunkterna finns musik ur Carmen, succémusikalen Wicked och den officiella jubileumslåten Vi vill leva, vi vill dö i Göteborg. Sångerskan Ane Brun uppträder med GöteborgsOperans Danskompani och GöteborgsOperans Orkester i ett utdrag av koreografen Kenneth Kvarnströms allkonstverk 12 songs.

Plats: Tältscenen, Frihamnen, söndag 4 juni, kl. 15.45–17.15.

Europe

Ständigt aktuella och fortfarande högst produktiva har svenska rockbandet Europe under 2022 varit ute på en arena-turné med banden Whitesnake och Foreigner. 2023 är inte bara jubileum för Göteborg, men även för Europe som firar att det är 40 år sedan den självbetitlade debutskivan släpptes. Bandet har inga planer på att sakta ner tempot. Knô dig in på Frihamnen och avsluta jubileumsfestivalen med en stor dos nostalgi!

Plats: Tältscenen, Frihamnen, måndag 5 juni, kl. 21.15–22.45.