Lördagen den 11 december kommer den finske rap-artisten Jesse P till fritidsgården Generator i Bålsta. Han kommer där att ha ett uppträdande och en workshop med ungdomar.

Jesse Piisinen har arbetat med musik och olika ungdomsprojekt i över tio år i både Finland och i Sverige.Han är född i Finland men uppväxt i Sverige. I en intervju med Sveriges Radio har han berättat att han snabbt lärde sig svenska och att han som tonåring kände sig mer svensk än finsk.

Håbo finskt förvaltningsområde

Men genom musiken hittade Jesse P tillbaka till finskan. Jesse P har inte alltid känt sig som en sverigefinne och finskan har inte alltid fallit sig naturligt för honom. Trots att han är född i Finland i en helt finsk familj var det först som ung vuxen han lärde sig finska flytande.

Jesse P:s besök i Bålsta är ett av flera arrangemang som ordnas i Håbo kommun dagarna runt Finlands självständighetsdag. Håbo kommun ingår i finskt förvaltningsområde sedan 2010. Det innebär en stärkt ställning för den finska minoritetens språk, kultur och rättigheter. Kommunen ska exempelvis, helt eller till en väsentlig del, kunna erbjuda förskola och äldreomsorg på finska. 

Hannele Holmberg är finsk minoritetssamordnare i Håbo kommun och arbetar dessutom som modersmålslärare i finska. Det finns ett 30-tal elever i Bålsta och i Skokloster som läser finska som modersmål från förskoleklass till gymnasiet.

Hannele Holmberg berättar att intresset bland ungdomar för att lära sig finska eller att bibehålla sitt finska språk är stort.

– Det verkar vara lite inne att vara finne! Utmaningen ligger helt klart i att få ut information om vilka rättigheter den finska minoriteten har gällande sitt språk, meddelar hon.