När snömängderna blir för stora att hantera i innerstan så tippas den i spat. Så har det varit i flera år och förra året ansökte Stockholms stad om dispens för att göra det i ytterligare fem år vid fyra platser: Norr Mälarstrand, Blasieholmen, Värtahamnen och Stadsgården.

Enligt staden det minst dåliga alternativet sett ur miljösynpunkt jämfört med att exempelvis frakta ut massorna med lastbilar.

Men det är inte bara snö som åker ner i vattnet. Enligt trafikkontoret ska entreprenörerna städa gatorna och ta bort skräp som finns i snön innan den dumpas. Och förra året kunde man exempelvis med blotta ögat se en bigbag ligga och flyta bland snömassorna vid Norr Mälarstrand.

https://www.mitti.se/nyheter/film-har-tippar-stockholm-mangder-av-smutsig-sno-i-malaren/repubo!iLQPYWsQixOvyyWjfA9pA/

En helt förkastlig lösning enligt den ideella organisationen Rena Mälaren och deras Divers for future, som ägnat de senaste åren åt att rensa bottnarna runt om i Stockholm på allehanda skräp, skrot, elsparkcyklar och båtbatterier.

Under fredagen genomförde de därför en annorlunda demonstration.

En sittstrejk på Riddarfjärdens botten, vid stadens snötipp vid Norr Mälarstrand.

– Det gör mig skitförbannad att Stockholms stad fortsätter välja att dumpa 900 000 kubikmeter snömassor i vårt dricksvatten. Det innehåller 250 ton mikroplaster och snömassorna med dagvattnet bidrar med hela 300 ton salter, säger Fredrik Johansson, Rena Mälarens grundare.

Äventyraren Oskar Kihlborg, som också är aktiv inom Rena Mälaren och var med på sittstrejken instämmer.

– Det är helt hål i huvudet. Man tror att det är snö och ingen fara. Men det är miljöfarligt avfall, det ska vi inte dumpa i vårt dricksvatten, säger han innan han och övriga dykare försvann ned i vattnet.

Med sig hade de en demonstrationsskylt med "Stoppa snödumpningren" och en drönare filmade aktionen som visades på en tv-skärm på kajen.

Under vattnet meddelade sedan Fredrik Johansson via mikrofon att stämningen på platsen var lugn.