Sigtuna kommun har påbörjat en upprustning av förskole- och skolgårdar runt om i kommunen. Upprustningen ska främja lek och rörelse som gynnar barnens hälsa och inlärningsförmågan vilket ska öka prestationen i skolan. Fem miljoner har lagts undan till detta projekt.

Fler och fler skolbarn har en allt mer stillasittande livsstil, visar forskning. Även övervikt och fetma har ökat i Sverige. Med mer utelek och rörelse vill kommunen vända den negativa trenden.

– En snygg och trevlig miljö hjälper dessutom till att skapa en känsla av välbefinnande och trygghet. För oss är alla de här delarna jätteviktiga för att våra elever ska trivas och nå sin fulla potential. Därför har vi öronmärkt fem miljoner kronor till upprustning av utomhusmiljön i anslutning till förskolor och skolor, säger Pernilla Bergqvist (L) som är ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Eleverna på de olika skolorna har fått vara med och tycka till hur skolgårdarna ska se ut. Råbergsskolan blir först med att få sin nya skolgård. Därefter väntar ett tiotal till skolgårdar på upprustning.

Men vad är det eleverna vill ha? På Råbergsskolan finns idag bland annat rutschkanor, gungor, klätterställning, basketkorgar, bollplank och pingisbord. Förutom den stora asfalterade ytan och lite skog.

Adrian Mesbah, 6, brukar spela fotboll med sina vänner.

– Jag skulle vilja ha en gräsmatta att spela på. Nu spelar vi där på gruset vid bollplanket, säger han.

Adrians mamma Elahe Ahmed Soltan tycker det är jättebra att kommunen ska rusta upp skolgården. Det tycker även Björn Carlsson, pappa till Poppy, 5, som ska börja på Rådbergsskolan till hösten.

– Det är ju superbra. De har faktiskt renoverat lite lekparker häromkring också. Sedan tycker jag inte skolgården verkar vara dålig som den är nu men självklart är det kul att det görs saker, säger han.

Poppy vill helst ha en gunga på skolgården. Det tycker hon är det roligaste.

– Även om inte allas önskemål infrias så har det varit angeläget för oss att barnen och eleverna varit delaktiga i det här arbetet och gett kloka inspel. Utomhusmiljön ska vara stimulerande och inspirerande på flera plan och även fungera som en pedagogisk plats där lärandet fortsätter, säger Ingela Hamlin som är förvaltningschef för barn- och ungdomsförvaltningen.

Under året kommer även flera nya skolgårdar att färdigställas. Dessa blir på nya Aspbackens förskola, nya Tingvallaskolan och den nya högstadiebyggnaden på Steningehöjdens skola.

– Det är en mycket välkommen satsning. Råbergsskolan har en fantastisk skolgård ytmässigt, men med tiden har lekutrustningen självklart slitits på rejält och vi har också mycket tomma ytor bestående av grus eller asfalt. Vi har även saknat de ytor som en gång varit målade med siffror, hopphagar och annat som lockat till både lek och inlärning. Vi som arbetar med barn vet att både inomhus- och utomhusmiljön i skolan är otroligt viktig för att skapa trivsel och bra förutsättningar för lärande, säger Bruna Kulich som är rektor på Råbergsskolan.

Rådbergsskolan har lämnat in en lista med förslag på saker som de skulle vilja ha.

– Jag vill dock poängtera att det viktigaste av allt inte är att få så många nya saker som möjligt, utan att det blir rent och fräscht och att de saker vi får är ändamålsenliga och lockar till lek och lärande. Denna satsning inspirerar också pedagogerna på skolan och fritidshemmet till att inför läsårsstarten arbeta än mer med planerade rastaktiviteter under ledning av rast- och lekvärdar – något som brukar vara mycket uppskattat av eleverna på skolan.

Eleverna är medvetna om att alla önskemål inte kommer att bli verklighet då kommunens pengar behöver räcka även till andra skolors skolgårdar, men de är förväntansfulla över lite nytt och att lite nygammalt rustas upp.

– I samma ögonblick som jag fick beskedet om den kommande upprustningen kopplade vi in skolans elevråd. De har varit språkrör för sina klasskamrater och under ledning av skolans socialpedagog gjort en sammanställning av önskemål som skickats in till förvaltningen. Självklart har det blivit en rejäl lista, men det de särskilt frågar efter är inhägnade spelplaner eller rinkar för till exempel fotboll, bandy och basket. Likaså sittplatser med tak där man kan vara både när det regnar och när solen gassar. Fler gungor och klätterställningar samt en hinderbana står också högt på önskelistan.