I början av januari grep polisen en 28-årig man som transporterat narkotika i Vallentuna och Sollentuna, bland annat fem kilo cannabis.

Det ledde polisen vidare till ytterligare fem personer och en villa i Österåker som tycks ha fungerat som en knarkcentral.

Narkotika och vapen

I ett containerförråd på tomten fann polisen mer än ett halvt kilo kokain, närmare trettontusen narkotikaklassade tabletter och flera kilo cannabis avsett för försäljning.

Dessutom: två pistoler med ammunition, vågar, förpackningar i form av påsar och plaströr, krutspränghattar och en skarp handgranat.

Handgranaten som hittades i Österåker.

Handgranaten som hittades i Österåker.

Polisens förundersökning

Utspritt i bostadshuset, i ett garage och i en bil fanns ytterligare narkotika – totalt två och ett halvt kilo amfetamin och hundratals tabletter.

I våras dömdes 28-åringen till två års fängelse för grovt narkotikabrott, Nu har även de övriga fem kopplade till adressen i Österåker dömts av Attunda tingsrätt.

Har överklagat

En 22-årig Sollentunabo och en 30-årig man från Vallentuna dömdes till fängelse i fem år respektive sex år och fem månader.

Ytterligare en man, en 31-åring hemmahörande i Stockholm, dömdes till fängelse i fem och ett halvt år.

En manlig företagare och en kvinna som var skrivna i Österåkersvillan dömdes till fängelse i fem respektive två och ett halvt år. I mannens mobil fann polisen foton på narkotikahantering, bland annat då kvinnan till synes hackar upp stora block med misstänkt narkotika. 

Av domen framgår att de inblandade haft kontakt med varandra via en krypterad meddelandeapp och använt kodnamn. De inblandade nekar till flertalet brott.

Fyra av de fem har överklagat domen.