Statistiken visar att antalet misstänkt anlagda bränder ökar. På kort tid har det brunnit på flera ställen i Tyresö. Bland annat i ett garage på Siklöjevägen i Bollmora där ett tjugotal fordon förstördes av elden. Polisen utreder det som mordbrand.

Skolor, förskolor och bilar har brunnit. En grillkiosk på Bollmora torg har också blivit utsatt för anlagd brand då någon krossat en ruta och kastat in ett brinnande föremål.

Vilka är det som anlägger dessa bränder?

Magnus Mohlin är kommunpolis i Tyresö säger att man hittills inte har några gärningsmän identifierade.

– Normalt sett – om det inte är en pyroman – så kan det röra sig om ”pojkstreck”, slarvigt uttryckt. Eller unga vuxna. När vi pratar om brandförebyggande åtgärder i skolor, exempelvis, så går vi en trygghetsvandring kring skolan och skolgården, säger han.

Tillfället gör pyromanen?

Man tittar då på vad som finns för brännbart i närheten, som någon spontant sätter eld på och försöker röja undan detta. ”Tillfället gör pyromanen” i vissa fall, menar Magnus Mohlin.

Kanske en lastpall eller sopor som inte hämtats. Då kan kan vara lätt för någon att testa om det här brinner. Det gäller få bort det och rensa. Ingen släpar något brännbart flera hundra meter till en skolfasad.

Vid Dalstugan där det brann har kommunen nu satt upp kameror. Hur pass bra är det med den typen av åtgärder?

– Det finns forskning som visar att kameraövervakning har effekt om någon tittar på en skärm och ser bilderna i realtid. Ur brottsutredningens perspektiv kan man naturligtvis få hjälp när man ser filmen i efterhand.

– Om ett antal personer samlas på en plats och tid när det normalt sett inte är någon aktivitet så kan man styra resurser, polis- eller väktarbil till platsen.

Mohlin säger att ”spontana bränder” inte kommer att ske under en kamera.

– Däremot grova våldsbrott till exempel, för där skiter man i om det finns kamera eller inte, man har redan bestämt sig att göra någonting mot någon.

Men för bränder är det förebyggande med kameror, avslutar kommunpolisen.