En grupp ungdomar kom gående på Armégatan i slutet av förra sommaren när en man på cykel plötsligt stannade framför dem.

Han skrek högt att han var från Solnapolisen och att han behövde visitera dem. Ur en pojkes jacka tog han en snusdosa och lade i sin ficka.

Kort senare upprepade han proceduren utanför Tallbackaskolan där två flickor befann sig. Han förklarade för dem att "det hänt så mycket i området" och att de skulle "rada upp sig" varpå han började rota i deras väskor. En av flickorna bad om hans polislegitimation men fick svaret att han inte behövde visa det då han var civilpolis.

Förloppet som ägde rum den 7 augusti i fjol beskrivs i en stämningsansökan mot fejkpolisen. Han ställs inför rätta för föregivande av allmän ställning, för att ha utgett sig för att vara polis, stöld samt försök till stöld.

Han förnekar brott.

Ska visa leg

I förhör har ungdomarna berättat att de uppfattade mannen som en riktig polis. Men Carina Skagerlind på Stockholmspolisens presstjänst understryker att ett polisleg alltid ska kunna styrka yrkesrollen:

"Enligt polisförordningen ska en polis under tjänstgöringen kunna identifiera sig med polislegitimation. Det finns situationer där det inte är praktiskt möjligt att först visa legitimation – till exempel vid ett gripande eller dylikt men då kan det ske i efterhand på begäran".