Det blåser råkallt över centrum och människor skyndar sammanbitet över Tuna torg.

Ungefär lika snålt blåser ekonomins vindar. Inflationen fortsätter och uppmättes i förra veckan till över 10 procent.

Räntorna har stigit sedan förra året och väntas stiga ännu mer. Och för många väntar en elräkning som är betydligt saftigare än vanligt.

– Den brukar ligga mellan 3 000 och 5 000 kronor. Den som kom nu är på 8 000. Vi visste att det skulle bli dyrt och har sparat mycket i förväg. Jag tjatar på barnen om att de måste släcka efter sig, säger Zhila Hamzehzade.

Sedan i höstas har familjen dragit åt svångremmen.

– Allt har gått upp i pris och det är inte lätt. Man får leta efter erbjudanden. Jag köper inte så mycket kläder längre och låter bli att gå ut. Att äta och fika ute kostar ju alltid pengar.

Nej, det är inte lätt.

Gunnel Nordengren, 79, är van att vända på slantarna.

– En gång i månaden träffar jag mina vänner och då går det på högst 120 kronor. När man blir pensionär måste man tänka annorlunda. Jag är ensamstående och bor i hyresrätt. Då tar hyran nästan två tredjedelar av pensionen, säger hon.

Kanske har de yngre generationerna efter 20 års reallöneökningar glömt hur man gör för att hushålla med sina pengar.

– Har man mer att röra sig med behöver man inte tänka så. Då faller det ur minnet, säger Pernilla Bolander från Angarn som är på väg in på Ica.

Christian Tjäder från Bällstaberg kommer från affären med Edvin, 5 år.

– Vi är en småbarnsfamilj och min sambo är föräldraledig. Det blir inga stora utsvävningar. Vi lagar egen mat och umgås i familjen. Man kan inte göra så mycket mer när man har en fyramånaders bebis.

Att kunskaperna om hur man hushållar fallit i glömska märker han i sitt jobb som lärare.

– Jag undervisar bland annat i samhälls- och privatekonomi. I ett kontantlöst samhälle blir det svårare att få grepp om pengars värde. Jag märker det på mina elever.

Hur då?

– De tar mycket för givet. Men de berättar att det finns en diskussion hemma om matpriser och elpriser. Ungdomar börjar nog bli mer medvetna om att problem inte löser sig av sig själva och att maten inte kommer flygande in på bordet av sig själv.