Göteborg

Nu har striden om hyrorna för 2024 påbörjats. Startskottet var Fastighetsägarnas yrkande om att hyran höjs med tolv procent  under nästa år i landets två största städer.

I Göteborg förhandlar Fastighetsägarna för omkring 30 000 lägenheter på uppdrag av hyresvärdarna.

– Hyran måste utvecklas i takt med kostnaderna. Annars kommer det att investeras mindre i hyresrätten, såväl vad gäller renoveringar, underhåll som nyproduktion. Det kommer att förvärra bostadsbristen och resultera i sämre bostäder för Sveriges hyresgäster på sikt, säger Rikard Ljunggren, vd på Fastighetsägarna GFR i ett pressmeddelande.

Hyresgästföreningen menar att det är en orimlig höjning med tanke på det ekonomiska läget.

– Det är oseriöst och oansvarigt att kräva tolv procent. Många barnfamiljer har det redan tufft ekonomiskt. De försöker lämpa över kostnaderna på hyresgästerna i år – igen, säger Sofi Bringsoniou, förhandlingschef, Hyresgästföreningen Väst.

"Jättemycket pengar"

Enligt Fastighetsägarna innebär en höjning om tolv procent att en normalstor trea med en hyra på 7 000 kronor skulle få en hyreshöjning på 840 kronor per månad.

Men det är en missvisning, menar Sofi Bringsoniou.

– Det blir snarare runt en tusenlapp för många. Och bor du i en nyproducerad lägenhet är det snarare 1 500 till 2 000 kronor extra i månaden. De försöker spela ner att inte är mycket pengar men 800 kronor är jättemycket.

Inom 90 dagar

Nästa steg är att parterna möts i förhandlingar. Förhoppningen är att ha en överenskommelse på plats inom 90 dagar från första mötet.

– Vår uppgift är att lyfta fram hyresgästernas perspektiv och försöka få dem att förstå att detta inte är acceptabelt. Vi kommer inte att gå med på en höjning på den höga nivån, säger Sofi Bringsoniou.