Söndersplittrade rutor möter kunder som vill in till Ica Kvantum. En skylt talar om var närmsta, öppna ingång finns. Flera besökare berättar att de är tagna över vad som hänt.

– Farsta är i chock. Den generella åsikten verkar vara att folk undrar hur det här kunde hända, hur mannen kunde köra sönder så mycket under så kort tid innan han greps, säger en kvinna som vill vara anonym.

Det var tidigt i söndags morse som en man i 35-årsåldern misstänks ha stulit två bilar och misshandlat en person i Tensta och Upplands Väsby.

Sedan ska han ha åkt till Farsta centrum där han mejade ner butiker och entréer vid 14 olika platser. Därefter fortsatte han till Sköndal, där han ska ha stulit en ny bil och, enligt Dagens Nyheter, tog stryptag på bilägaren.

Till slut fick polisen fast mannen i närheten av Gullmarsplan, där han också försökte köra på poliserna som grep honom.

Dämpad stämning

Dagen efter händelsen är stämningen dämpad i Farsta. Blomsterhandlaren Uffe Svensson visar att hans butik, som ligger precis vid tunnelbanan, klarade sig precis. Intill är en dörr sönderkörd.

– Det som hänt är bedrövligt. Men det var tur att det inte var på dagen, säger han.

Hanna Strand är marknadsområdeschef på Stadsrum Fastigheter som äger Farsta centrum.

– Det är en fruktansvärd händelse, men jag är så oerhört glad att ingen person blev skadad. Nu har vi extra bevakning på nätterna, säger hon.Hon berättar att centrumhusen har bevakning dygnet runt. Vid en sådan här händelse kopplas polisen in direkt, vilket också skedde.

Hanna Strand säger att fastighetsägaren och Stockholms stad, som äger torgmarken, tillsammans får utreda säkerheten vid centrum. Det finns betongsuggor på flera platser i centrum, men inte överallt. Till exempel inte vid infarten till torghandeln.

– Vi är nya fastighetsägare sedan ett år tillbaka. Frågan om betongsuggor får vi utreda vidare ihop med staden, säger hon.

På onsdagen häktades bilisten, som nekar till brott. Han misstänks för grov skadegörelse, försök till grovt våld mot tjänsteman, tre bilrån, tre fall av misshandel och ännu ett fall av skadegörelse. Mannen har tidigare dömts till psykiatrisk tvångsvård.