En omistlig del av Farstas historia eller ett onödigt hinder för stadsdelens moderna utveckling? Åsikterna går isär om det 90 meter höga teletornet på Vitsandsgatan intill Nynäsvägen.

Mitt i har följt turerna kring tornets vara eller icke vara, ända sedan Telia flyttade ut 2016 och byggbolagen Rikshem och Ikano tog över området.

Först såg det ut som att tornet skulle bevaras.

– Vår arbetshypotes är att det ska vara kvar, sa Telestadens projektchef Per Högdin i en artikel 2017.

Men i takt med planeringen av det nya bostadsområdet, har det stått klart att byggherrarna ser tornet mer som ett gissel än som en möjlighet.

De har inte låtit sig bevekas av vare sig sentimentala Farstabor, eller av Samfundet S:t Erik, som ville se ett rivningsförbud och kallade tornet för ”ett av landets mer betydelsefulla industriminnen”.

Klubbades i våras

När detaljplanen för området klubbades igenom av kommunfullmäktige i maj blev det definitivt: Tornet ska rivas.

Men någon politisk enighet rådde inte.

– Vi hade gärna sett att denna speciella byggnad hade fått vara kvar som en påminnelse om områdets ursprungliga historia, sa oppositionsborgarrådet och Farstabon Clara Lindblom (V) i ett särskilt uttalande.

Skulle skugga bostäder

Förberedelserna för att montera ner tornet är nu i full gång. När Mitt i är på plats sträcker sig byggnadsställningar upp till taknivå på höghuset intill.

– Tanken är att starta i början av november. Till jul ska allt ovanför marken vara nedmonterat, säger Per Högdin, som numera bär titeln vd för Farsta framtidsutveckling AB.

Förklara – varför river ni tornet?

– Tornet står tajt inpå huset. Det skulle bli mörkt där bakom och då kan man inte bygga bostäder. Tornet har heller ingen funktion i dag. Vi har tittat på om det går att ha någon verksamhet där men det är inte byggt för att vara i. När det blåser svajar det betänkligt plus att ytan är väldigt liten.

Han berättar att en smal spiraltrappa leder upp till rummen i två våningar högst upp i tornet som nu länge har stått oanvända. Det finns även en liten hiss.

– Man får plats två personer, om man drar in magen, säger han.

Vad säger du till de Farstabor som fäller tårar över rivningen?

– Det är alltid synd att ta bort något, men det är många olika intressen som ska vägas samman. Den samlade bedömningen är att skivhusen (de fyra höghusen intill Nynäsvägen, reds. anm.) är de mest bevaransvärda.

Hjälper nykomlingar hitta hem

Mitt i frågade några Farstabor hur de ser på rivningen.

Hans Meijer är nyinflyttad från Umeå i området Teleterrassen, granne med tornet. Han hade gärna sett att det fått vara kvar.

– Det är bra som landmärke och det stör väl ingen? Det skulle väl kunna vara kvar som utsiktstorn – eller en roterande bar, föreslår han.

Bertil Lennartsson kommer från Skåne och har bott på Teleterrassen i ett år.

– Man kommer nog sakna det lite. Det är ett bra riktmärke när man ska hitta hem. Det har stått länge och det är inget fult torn. Man behöver ju inte riva det. Men det är väl svårt att hitta användning för det, konstaterar han.

Gunnar Wetterqvist på Kristinehamnsgatan är visserligen en riktig Farstaveteran – men inte av den nostalgiska sorten.

– Vad kan man göra med det? Inte mycket va? Jag kommer inte att sakna det, säger han.

https://www.mitti.se/nyheter/han-tar-strid-for-lokalt-landmarke/lmqep!1581997/

https://www.mitti.se/nyheter/nu-gar-telias-flyttlass-fran-farsta/lmpfa!381938/

https://www.mitti.se/nyheter/avtalsbrak-forsenar-jatteprojektet-telestaden/lmqkt!2511285/