Under hela året har det rapporterats om att inbrottstjuvar har fått svårare under coronapandemin, när folk arbetar hemifrån och inte reser bort.

Siffror från Brottsförebyggande rådet, Brå, visar att det stämmer på nationell nivå. Totalt har bostadsinbrotten minskat med 4 procent. Under 2020 anmäldes 8 364 villainbrott i Sverige, jämfört med 8 668 året innan.

– Det är självklart bra att det sker en minskning. Men ska jag vara ärlig trodde jag att minskningen skulle vara större, säger Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarnas riksförbund.

Flest i Stockholm

Stockholms län toppar listan över antalet villainbrott 2020 med totalt 2 330 polisanmälningar. Trots att det var länet med flest villainbrott i landet är det är en nedgång med 14 procent jämfört med 2019 (då 2 699 villainbrott polisanmäldes i Stockholms län).

Stora skillnader

Men det skiljer sig mycket mellan olika kommuner. I Sundbyberg, Danderyd och Stockholm minskade bostadsinbrotten med drygt 30 procent. Däremot ökade det i bland annat Österåker (+86), Vaxholm (+57), Upplands-Bro (+49) och Salem (+40).

– Vi hade gärna sett en minskning i alla kommuner. Även en Salembo ska kunna bo tryggt, säger Lena Södersten.

Mardröm stöta på en tjuv

Exakt vad de lokala skillnaderna beror på kan Lena Södersten inte svara på.

Sundbybergs kommunpolis Johanna Lehnberg har också svårt att ge något entydigt svar på varför inbrottssiffrorna ser ut som dom gör och varför inbrotten i Sundbyberg minskat mest i länet.

Sannolikt är det flera faktor som tillsammans gjort att anmälda inbrott i Sundbybergsvillor gick från 27 stycken under 2019 till 17 stycken under 2020.

– Mer hemmaarbete kan vara en bidragande faktor då människor i större utsträckning är hemma. Att möjligheten att resa in i landet påverkats av covid kan också vara en bidragande orsak, säger hon.

Att gärningspersoner som ofta begår brott av aktuell karaktär sitter i fängelse kan vara ett annat skäl tror hon.

Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarnas riksförbund säger att det viktigt att utvecklingen med inbrotten bibehålls även efter corona.

– Vi längtar alla till att restriktionerna börjar släppa igen och att normaliteten kan återkomma i våra liv. Men när det väl sker gäller det att vi ser till att de positiva siffror vi ser i inbrottsstatistiken fortsätter. Om det är något vi vet villaägare är rädda för så är det inbrott. Det är en mardröm att behöva stöta på en inbrottstjuv i sitt eget hem.