– Min dotter heter Linda och min brors dotter heter Elina. Vi tyckte att deras namn passade bra så vi döpte konditoriet efter dem, säger Jems Thaqi som drog igång verksamheten tillsammans med sin bror Urim i september 2018.

Jems kom till Sverige från Kosovo 1989 och har arbetat som bagare sedan 1992. När han såg annonsen om att ägaren till Figges konditori i Edsbergs centrum skulle sälja blev han intresserad.

– Vi fick banklån och bestämde oss för att slå till, säger Jems.

Började baka klockan 02

Natten till den 1 september 2018 började bröderna jobba klockan 02 för att hinna baka allt till öppningen. Det lyckades, och tur var det.

– Ja, vi hade öppet hus och sålde jättemycket. Vi fick en bra start.

Tack vare hårt jobb och stort engagemang fortsatte det att gå bra. Bageriet lockade både de tidigare kunderna och en hel del nya. Men så kom pandemin våren i fjol.

– Det blev tufft för vi hade mycket leveranser till kyrkor och så. Plötsligt var det inga beställningar från begravningar eller konferenser.

Succé med hemleveranser

Jems och Urim bestämde sig för att jobba ännu hårdare och började med gratis hemleveranser till hela Sollentuna.

– Det blev succé så därför tappade vi bara 25 procent ungefär, säger Jems.

Det var inte tillräckligt för att få pandemihjälp, gränsen gick vid 30 procent, så det har de fått klara sig utan.

Och klarat sig har de. Bättre och bättre. Ett lyft var uteserveringen som nu under våren har lockat mängder av Edsbergsbor.

– Tack och lov så vågar folk sitta ute och fika, och de kan ringa in och beställa så kommer vi ut.

I början av juni ökade även beställningarna igen. När Lokaltidningen Mitt i hälsar på är det studenttider och Jems berättar att de har bakat 50 tårtor under morgonen.

Fick pris av Företagarna

Nu har Lindas & Elinas bageri och konditori utsetts till Årets Företagare i Sollentuna 2021 och i förra veckan var det uppvaktning med blommor, diplom och statyett.

– De tog sig an en nedlagd verksamhet och startade från noll, och de har verkligen lyckats bli ett socialt centrum för både yngre skolungdomar och äldre pensionärer, vilket inte hade funnits i Edsberg tidigare, säger Reigun Thune Hedström som var en av tre medlemmar i juryn från Företagarna i Sollentuna.

Hon är även imponerad av hur familjen Thaqi har tacklat pandemin.

– De har kunnat ta tillbaka de som blev permitterade och de har själva jobbat dygnet runt. Och så framgången med att etablera en uteservering nästan året runt – hur lyckat som helst!

"Älskar deras stor frukost"

På uteserveringen sitter ett par stamgäster och njuter i solen. En av dem är Marie Winberg som brukar åka till Lindas & Elinas bageri och konditori trots att hon bor i Edsviken.

– De är fantastiska här. Jag älskar deras stora frukost. Ibland tar jag med vänner hit. Annars hittar man alltid någon av de verkliga stammisarna att chit chatta med, det är så vänligt och gemytligt, säger hon.

Jems berättar att han på många sätt hade det bra som anställd med fasta tider, bra lön, bil och telefon. I dag är det tuffare, men roligare.

– Jag jobbar mycket mer nu, oftast 04–14 sex dagar i veckan, men jag kan i alla fall ta ut lön. Min arbetsgivare förut sa att i tre år i början är det ett hundliv. Jag tänker att det får bli hårt jobb tills banklånen är betalda, sedan kanske jag kan ta det lite lugnare.