I mars har fågelinfluensan upptäckts hos en vild fågel, en berguv, i Nacka kommun och hos två knölsvanar i Södertälje. Rapporter om sjuka och döda vilda fåglar har ökat i region Stockholm.

Nu har det första fallet av fågelinfluensa hos tamfåglar i Stockholms län upptäckts, hos en liten hobbybesättning i Skå på Färingsö.

I Sverige pågår ett omfattande utbrott. Fler fåglar än någonsin har rapporterats sjuka, värst drabbat är Skåne, Kalmar, Halland och Östergötland. Nu när flyttfåglarna rör sig norrut finns det en risk för att smittan sprids. Viruset är mycket smittsamt mellan fåglar.

Men att människor drabbas är osannolikt.

– Smittrisken är mycket låg för oss, säger länsveterinären Bodil Schöneberg. 

– Men Hanterar du döda fåglar ska du ha handskar och tvätta händerna noggrant efteråt.

Just nu gäller skyddsnivå 2 i Stockholms län, vilket betyder att alla som säljer kött och ägg måste ha sina djur inomhus tills vidare. Den som har hobbyhöns får låta dem gå ut i en rastgård.

Alla som har fåglar bör ha goda hygienrutiner och skydda djuren från vilda fåglar och deras avföring. Vid symtom som kan misstänkas vara fågelinfluensa ska du kontakta en veterinär. Det kan röra sig om ökad dödlighet, minskad äggproduktion, nedsatt allmäntillstånd, missfärgningar i huden eller minskad aptit.

Döda fåglar som hittas i naturen ska rapporteras, så att de kan tas in för obduktion och provtagning.