Arne Wuolo står vid hästen Musketörs sida när han tackas av efter 16 år av trogen tjänst. Foto: Jenny Ringström / Försvarsmakten

Extraordinär häst går i pension

Efter många år i vaktparaden går hästen Musketör i pension och efter sig lämnar han ett stort tomrum. –  Hade vi kunnat klona honom så hade vi gjort det, säger Arne Wuolo, chef för Kavalleriavdelningen vid Livgardets livbataljon.

  • Publicerad 15:30, 27 nov 2020

Eldar och marschaller var helt ointressant för honom

I 16 år har hästen Musketör tjänat i högvakten hos Försvarsmakten. För några veckor sedan hölls en ceremoni där han tackades av och tilldelades ett coin för sina insatser. Ett coin får den som har gjort något riktigt bra inom militära sammanhang och Musketör är det första djuret som får utmärkelsen av den ställföreträdande arméchefen.

Stabilt psyke

Musketör har bland annat deltagit i över 600 högvakter och beskrivs som en pålitlig häst med ett stabilt psyke. Han fick utföra en hel del uppdrag med inslag av saker som andra hästar skrämdes av.

–  Han är en trygg häst. Eldar och marschaller var helt ointressant för honom. Det han gjorde var att leta efter någonting att äta, säger Arne Wuolo, chef för Kavalleriavdelningen vid Livgardets livbataljon.

Under alla år i vaktparaden har Musketör aldrig varit sjuk eller skadad. De flesta högvaktshästana går i pension när de är 18 år men han knegade på i tre år till.

–  Han var lagom lat. Han gjorde det som krävdes men inte så mycket mer. Det var nog därför han höll så länge.

En dikt lästes upp

På ceremonin belönades han men en stor korg äpplen och morötter, ett diplom och en dikt som lästes upp. En sådan ceremoni håller de inte för vilken häst som helst.

–  Hade vi kunnat klona honom så hade vi gjort det.

Men nu är det dags för Musketör att dra sig tillbaka. De sista levnadsåren väntar promenader, ridturer och lata dagar i hagen.

–  Han bor på ett jättebra ställe. Hos en tjej som känner honom och som ridit honom förut. Hon kommer att ta väl hand om honom. 

Hästen Musketör firas ordentligt med en ceremoni där bland annat en dikt läses upp. Foto: Jenny Ringström / Försvarsmakten