GLAMMIGT. Bandet Kissa är en av många akter när Finntastic festival firar 10 år med magisk realism, heavy-glam och graffiti-ryor. Foto: Frans Nybacka

Extra allt – Kulturnatten vill maxa upplevelsen

Under årets Kulturnatt står kulturutövarna redo att möta Stockholmarna på riktigt, för första gången på två år. Och man håller inte tillbaka.

  • Publicerad 06:43, 19 apr 2022

En natt på hovstallet, en promenad på stjärnhimlen eller varför inte en meditationsvandring på Kungsholmen?

Under årets Kulturnatt den 23 april är det enligt staden fler kulturverksamheter än någonsin som öppnar upp sina dörrar för allmänheten. På över 180 platser runt om i staden kan du välja och vraka mellan allt från utställningar och uppträdanden till prova-på-verksamheter och kulturutövning.

Under pandemin höll Kulturnatten igång med en digital variant, men i år är första gången på två år som den fysiska verksamheten är tillbaka.

– Från kulturaktörerna har intresset varit enormt. Man vill verkligen öppna upp och bjuda tillbaka publiken efter att ha fått stänga in sig så länge. Glädjen i att få möta besökarn är väldigt stor, säger Hilda Denward är projektledare för Kulturnatten.

Varför ska man gå på Kulturnatten tycker du?

Jag tänker att Kulturnatten är en möjlighet för folk att upptäcka något helt nytt, men också testa på något man kanske velat testa men aldrig kommit sig för att göra. Det är fri entré så det är bara att gå in och uppleva allt som erbjuds. Stockholms kulturliv är otroligt brett och stort så jag tror verkligen att det finns något för alla.

Kulturnatten drar igång 18.00 den 23 april och pågår fram till midnatt.

LEKTION. På Stockholms bränneri kan du träffa pannorna ‘Bleckan’ och ‘Fåfängan’, lära dig lite om historien om gin och få en inblick i hur bränneriet tillverkar gin. Foto: Scandinavian Design Group

Fler tips

Full rulle med Stockholm i fokus

Vad: Lyssna på Söders ungdomsband, hör journalistern Lars Epstein berätta om sin bok "Epsteins Stockholm", prata med författaren Sogand Sasanpour om boken "Hennes söner" eller testa på silversmide och oljemålning. Södergårdens fullspäckade program avslutas med en visning av filmen Stockholmsnatt från 1987.

Var: Södergården, Götgatan 37

En natt i Stockholm 1922

Vad: Kvällen inleds med jazz på gården, vilket följs av en visning av världens första homoerotiska stumfilm ("Vingarne" av Mauritz Stiller). Sedan följer mycket stadshistoria i form av visningar och föreläsningar innan kvällen avslutas med en 1920-talsshow med allsång.

Var: Stadsmuseet, Ryssgården

Möt hönor i historiskt mörker

Vad: Inled kvällen med att mingla med öländska dvärghöns på en malmgård. Vid klockan 23 släcks lamporna och levande ljus tänds så du kan uppleva kvällen likt man gjorde på 1700-talet. Vid midnatt väntar konsert med 1700-talsmusik. Hör av er till malmgården för att säkra en plats.

Var: Kristinehovs malmgård, Kristinehovsgatan 4

Körsång och kroki

Vad: Birkagården bjuder på smakprov ur sin verksamhet. Det blir bland annat barndisco, stadsvandring i Birkastan och lärarledda övningar i kroki. För den som är sugen på att sjunga erbjuds körsång och vill man hellre prova på att brodera går det också bra. Tommy Löbels swingband spelar under kvällen på Birkagårdens kafé.

Var: Karlbergsvägen 86 b

Se på stjärnorna

Vad: Föredrag om astronomi för nybörjare, visning av bilder på himlakroppar och presentation av olika typer av teleskop. Lite senare på kvällen, från 22, blir det stjärnskådning i teleskop och handkikare.

Var: Observatoriekullen, Drottninggatan 120 b

Dans, dans, dans

Vad: Dansshow på klubben Swedish Swing Society. Möjlighet för den som vill att prova på lindy hop och balboa. Kvällen avslutas med dans till swingmusik.

Var: Odengatan 89

Dejta en snut

Vad: Polismuseet bjuder in till polismingel där du får chansen att speeddejta en polis.
I den nya utställningen kan du se dig själv i polisens olika skepnader och uniformer och ta reda på: Vilken polis är du?

Var: Polismuseet Museivägen 7

Spioner vid Svampen

Vad: Stockholm var under andra världskriget Europas Casablanca: ett paradis för spioneri. Här kör Karin Lannby en stadsvandring om förräderi, hemliga brev och spionage. Max 25 personer per vandring och man måste mejla info@ourwaytours.com den 22/4 för att boka en plats.

Var: Stureplan – Svampen

Scenografi och ett glas på Dramaten

Vad: Se Natthärbärgets scenografi byggas upp på Stora scenen vid Dramaten och gå en guidad tur på teatern. Du får också besök kostymutställningen, möt skräddare och testa VR-teknik för scenbygge. Eller så tar du ett glas i Marmorfoajén eller på terrassen.

Var: Nybroplan

Kulturnatten drar igång 18.00 23 april och pågår fram till midnatt. Läs mer om vad som är på gång på kulturnattstockholm.se

Visa merVisa mindre