När vi är i ett nytt sammanhang eller på ett nytt jobb kan det vara bra att satsa på att göra ett så bra första intryck som möjligt. Det tar mycket längre tid att ändra bilden av dig om personen redan skaffat sig en uppfattning om vem du är, som kanske inte är så som du vill framställa dig.

Vi ställer oss omedvetet oftast tre frågor när vi möter en ny person. Där utgår vi faktiskt från den klassiska retorikens grund som Aristoteles en gång kom på med ethos, logos, och pathos. Ethos står trovärdighet, logos står för fakta och pathos står för känsla. Vi ställer oss alltså dessa frågor instinktivt när vi möter en ny person:

Kan jag lita på dig? – ethos.Har du kompetens, status? – logos.Är du en empatisk person? – pathos.

Så här skapar du ett bra första intryck:

1. Handslaget. Handslaget är en av de första sakerna vi läser av när vi träffar en ny person. Har personen ett fast handslag? Eller ett slappt, eller ett alldeles för hårt?

Satsa på ett lagom fast handslag, där du möter styrkan i den du hälsar på. Se personen i ögonen och fokusera på den andre. Ett vanligt misstag är att du fokuserar på dig själv, istället för den andre.

Det kan vara en av anledningarna till att du ofta inte minns namnet på den du hälsat på.

2. Kroppsspråket. Kroppsspråket är en av de första sakerna vi lägger märket till när vi möter en ny person.

Försök ha ett öppet kroppsspråk. Med det menas, att du har en öppen bröstkorg, sträcker på dig, står stadigt på hela foten, har energi i kroppen och är alert. Det signalerar att du är öppen person med lite ”go i” – som min pappa brukar säga.

3. Kläderna. Som jag nämnt i tidigare artiklar, skapar vi oss en uppfattning om en person utifrån hens kläder.

Vill du passa in i ett nytt sammanhang så fundera över hur personen/personerna brukar klä sig, speciellt om det är en ny arbetsplats. På vilken nivå brukar dom klä sig? Så klart ska du inte tappa bort dig själv, och du ska alltid känna dig bekväm i de kläder du väljer – men kom ihåg att kläder talar, och du ska få dina kläder att säga precis det du vill!

4. Kom i tid! Ska du träffa en person för första gången eller befinna dig i ett nytt sammanhang, se alltid till att komma i tid. Genom att inte passa tiden, kan det uppfattas som att deras tid inte är så viktig.

Du riskerar också att framstå som slarvig och nonchalant. Skulle något inträffa på vägen som gör att du blir sen – meddela personen du ska träffa vad som inträffat, och be om ursäkt när du kommer fram.