Ulliga trutungar som skriker hjärtskärande och småfåglar som ser övergivna ut. De flesta människor vill spontant rycka in och hjälpa till.
– Om du hittar en fågelunge, gör ingenting. Oftast finns föräldrarna i närheten och de ser till att ungen får mat, säger Per Risberg på Naturvårdsverket.
Konstiga måsar
Mås- och trutungar är inte som andra fåglar. De lämnar boet så fort de har lärt sig att gå. Att de däremot inte kan flyga tar de ingen hänsyn till. Därför ser vi dem också traska omkring på marken i flera veckor innan deras vingar bär. Ibland finns de mitt i ett bostadsområde där människor ondgör sig – eller ömmar för– de gapande ungarna.
– Bara de får vara ifred och föräldrarna vågar sig ner till marken och mata dem så klarar de sig, säger Per Risberg.
Inga farliga föräldrar
De vuxna fåglarna går mycket sällan till fysisk attack mot människor även om det kan upplevas som obehagligt att ha dem kretsande över huvudet. Inte sällan störtdyker de högljutt ner mot dem som passerar förbi.
– Om det är väldigt jobbigt för de som bor i området kan man flytta på en måsunge. Men då måste man se till att föräldrarna vet vart den tar vägen. Annars tror de vuxna fåglarna att ungen har gått förlorad och överger den, förklarar Per Risberg.
Mata inte
Att försöka mata en fågelunge är ingen större idé. Det mesta vi har i skafferiet är inte lämpligt för en liten fågelmage. De flesta fågelungar äter uppstött mat från sina föräldrars strupar och tål inte processad mat.
– Genom att ge dem mat riskerar man att förlänga deras lidande. De kan inte smälta födan och plågas ihjäl, säger Per Risberg.
Dessutom måste fågelungar äta ofta, i princip ska de matas var tjugonde minut. De är heller inte vana vid att äta från en skål så hela proceduren är nästan alltid dömd att misslyckas.
Kontakta expertis
Är man helt övertygad om att en fågelunge är övergiven är det bättre att ringa till Fågelcentralen i Kungälv. Där kan man få rådgivning och i värsta fall lämna in en övergiven eller skadad fågel. Den som inte har bil kan få hjälp med fraktandet av Djurambulansen, som liksom Fågelcentralen drivs helt ideellt.
– Just nu kommer Djurambulansen hit tio gånger om dagen. Det är allt från privatpersoner till poliser som hör av sig, berättar zoologen Jan Westin.
Under en sommar tar Fågelcentralen hand om ungefär 1 200 fåglar, som skadats eller övergivit innan de klarar sig själva. I fågelhägnet får de vård, regelbunden matning och sjukgymnastik. I bästa fall kan de släppas ut efter ett par veckor när flygförmågan utvecklat sig.
– Tyvärr går ju inte alla fåglar att rädda. Vi gör en noggrann bedömning och tar hand om alla som har en rimlig chans att överleva i det fria. Ser vi att de inte kommer klara sig så avlivar vi dem, säger Jan Westin.