Jag var på en föreläsning häromdagen där det var två föreläsare på scenen. Den ena av föreläsarna var säker i hur hon talade, men hennes kropp levde sitt eget liv. Hon hade svårt att stå stilla och stod i kors med benen, samtidigt som hon även hade händerna i byxfickorna. Det resulterade i att det som jag minns mest av föreläsningen, var hennes kroppsspråk. Den andra föreläsaren stod mer grundad och rörelserna stämde mer överens med vad personen talade om.

Efteråt upplevde jag att den vars kroppsspråk som var mer grundat, som mera kunnig, trots att den andra personen hade talat mer.

Här är därför fem tips för ett säkrare kroppsspråk!

1. Dålig hållning ger inget bra första intryck. Det kan signalera osäkerhet, eller att du inte vågar ta plats.

Det finns flera olika övningar för att öva bättre hållning. Den klassiska övningen är att balansera en bok på huvudet. Då krävs det bra hållning för att boken ska ligga kvar. Att gå till gymmet och träna ryggen är också ett enkelt sätt för att stärka ryggen. Eller som min gamla farmor sa när jag var yngre. ”

– Sträck på dig, Jenny!”

2. Hur du står med benen? Står du med benen i kors, som i exemplet ovan, kommer det också att signalera osäkerhet, eller att du blockerar känslor. Om du ska tala inför en grupp, så känn att du står stadigt på golvet med benen något höftbrett isär. Stå på hela foten. Såklart få du röra dig över golvet. Men gå inte hela tiden. Inom skådespelarträningen säger man att du får gå omkring – men stå still när du talar.

3. Öppet kroppsspråk. Med ett öppet kroppsspråk kommer du att inge säkerhet. Med ett öppet kroppsspråk menas att du står med bra hållning, handflatorna öppna och uppåt, och fötterna en liten bit ifrån varandra.

Öva framför spegeln. Hur ser det ut när du står med ett öppet kroppsspråk gentemot ett stängt kroppsspråk?

Om du får till ett öppnare kroppsspråk, kommer du märka att människor kommer att lägga märket till dig mer, än de gjort tidigare.

4. Powerposen. För några år sedan kom det forskning som visade, att om man gjorde en powerpose innan ett viktigt möte eller inför en presentation. Så sänktes hormonnivåerna i kroppen och människor blev lugnare och säkrare.

Ett exempel på hur en powerpose kan se ut, är att du sträcker armarna över huvudet en bit ut från kroppen, kanske tittar upp och ler.Ta en titt på elitidrottare när dom vinner en viktig match eller tävling. Där kan du få en uppsjö på exempel på hur en powerpose kan se ut.Testa att göra en powerpose i två minuter innan nästa möte!

5. Kroppsspråket styrs av våra tankar. Kroppsspråket styrs till stor del av våra tankar. Har du svårt att hitta tex ett öppet kroppsspråk, så fundera på vad du säger till dig själv.

Så som du ser dig själv, kommer andra att se dig. Testa därför att ladda dig med positiva tankar inför nästa möte eller presentation.

Då kommer dessa tankar att avspegla sig i kroppsspråket och där med ge ett annat intryck.