På kvällen den 20 september i fjol ville en civil polispatrull kontrollera en blå Mercedes vid OKQ8 på Farstavägen.

Bakom ratten satt en av landets tyngst belastade kriminella: en medlem i den beryktade Maskeradligan, som under 80-talet begick en rad grova rån – bland annat utklädda till poliser.

Mannen ville inte bli stoppad, och det skulle snart stå klart varför. I stället för att stanna körde han runt i en rondell och trampade gasen i botten. Poliserna i den civila bilen tog upp jakten.

På Magelungsvägen anslöt en mc-polis. Han vittnade sedan i förundersökningen om en vansinnesfärd genom söderort, stundtals i hastigheter över 200 kilometer i timmen.

Först när polisen försökt preja Mercedesen nära rondellen vid Ica Bea i Svedmyra tog det stopp – efter att mannen kört över en skylt vid ett övergångsställe.

– Mitt på övergångsstället ser jag att han kommer nära mig, hade jag inte hoppat undan så hade han kört på mig, berättar en kvinnlig fotgängare i förhör.

En ödets ironi är att det var just i Svedmyra som Maskeradligan 1986 genomförde ett av sina grova rån, mot en värdetransport, knappt ett stenkast från platsen där ligans tidigare medlem nu greps.

Nästan sju kilo narkotika

Mannen har nu dömts för grov vårdslöshet i trafik. Enligt domen körde han flera gånger mot rött, gjorde flera hänsynslösa omkörningar, korsade spärrlinjer och körde upp på en gångbana.

”Vid i vart fall några tillfällen har det funnits risk för människors liv”, skriver Södertörns tingsrätt i domen.

Så varför ville han så desperat komma undan polisen? Svaret fanns i bagageutrymmet. I en påse från Biltema låg två kilo amfetamin. Ytterligare 4,8 kilo amfetamin hittades vid en efterföljande husrannsakan i en lägenhet i Kungsängen.

Mannen nekade till att den narkotikan var hans. Men dna-spår på påsar där den låg kunde enligt tingsrätten knyta honom till fynden. Han dömdes därför också för grovt narkotikabrott. Påföljden blev fem års fängelse.