Nu har Trafikverket skickat in sitt förslag, eller underrättelse som det kallas, till regeringen angående nya Skurubron. Det lyder: Inför broavgifter enligt plan.

Det betyder fyra kronor per passage till dess att två tredjedelar av bron är betald: 670 miljoner kronor. Då tas tullarna bort.

Avgiften kommer, enligt Trafikverket, att tas ut i minst 20 år.

Inget svar från ministern

Värmdös politiker, som är starkt emot en broavgift, har försökt få till ett möte med infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) sedan i februari för att diskutera detta, men han har inte svarat.

– Vi kan bara tolka händelseförloppet som att ministern valt att ignorera vår förfrågan, Broavgifterna kommer att påverka delar av Nackas invånare, och alla Värmdös invånare, i decennier framöver med extra skatt för en statlig bro. Trots detta har kommunen aldrig haft möjlighet att påverka beslutsprocessen, säger Deshira Flankör (M), kommunstyrelsens ordförande i Värmdö.

En av de fyra kronorna i avgiften kommer att gå till att administrera avgiften.

"Avtalet gäller inte"

Nacka har gjort klart flera gånger tidigare att de tycker att avgifter på Skurubron är fel. Överenskommelsen som skrevs för 12 år sedan mellan Nacka kommun och Trafikverket gäller inte längre eftersom brobygget är så kraftigt försenat, menar de.

–Trafikverket har inte hållit sin del av överenskommelsen. Broavgifterna bör därför slopas, sa Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande i Nacka, i en intervju till Mitt i i höstas.

Värmdö har återigen begärt ett möte och svar från regeringen om hur de tänker hantera frågan. Det krävs ett beslut från regeringen innan avgifterna kan införas.

Eneroth: Det finns ett avtal

På frågan om regeringen är beredd att införa broavgifter på Skurubron skriver Tomas Eneroth i ett mejlsvar till Mitt i Värmdö: ”Avtalet om finansieringslösning av Skurubron tecknades mellan Nacka kommun och TrV redan år 2010. Det ankommer på parterna att ta ansvar för det avtal de ingått. TrV har nu underrättat regeringen om införandet av nytt avgiftssystem.”

Tidningen har bett Tomas Eneroth om ett förtydligande men inte fått något svar.

https://www.mitti.se/nyheter/varmdo-pressar-minister-om-avgifter-pa-skurubron/repvbj!5A6lStPXq6xUr1HH68nsYQ/

https://www.mitti.se/nyheter/tajt-schema-pa-skurubron-ska-vara-klar-om-ett-ar/repujh!R8z1xlwdOfZYRDMAC23jwA/