När Mitt i träffar Sir Väs har det gått ett år sedan han tog sig tillbaka till sitt terrarium. Han ser ganska oberörd ut där han ligger på sin gren. 

– Det är ungefär det här han gjort under det senaste året. Som de flesta ormar har han mest vilat i väntan på nästa måltid, säger Jonas Wahlström, akvariets grundare.

 “Frågan var om vi någonsin skulle kunna öppna igen” 

Men den 22 oktober 2022 låg han inte och vilade. Han var ny i terrariet och tog sig friheten att slingra sig in i armaturen och bort i den djupa takkonstruktionen.  

– Vi visste inte om han skulle vara borta i två timmar, eller i tre månader. Eller om vi ens skulle hitta honom. I så fall var frågan om vi någonsin skulle kunna öppna igen. Det går ju inte att ha ett hus med en lös kungskobra i, säger Ana Wahlström, vice vd på Skansenakvariet.

De misstänkte dock att han befann sig i takutrymmet precis ovanför buren.

– Vi var 98 procent säkra på att han var där. Men vi hade ju också varit 100 procent säkra på att han inte kunde rymma. Så vi kunde ju inte vara övertygade, säger Ana Wahlström. 

På övervåning ser man fortfarande tydliga spår av jakten. "Det är som en schweizerost här uppe", säger Ana Wahlström, Vice vd på Skansenakvariet.

På övervåning ser man fortfarande tydliga spår av jakten. "Det är som en schweizerost här uppe", säger Ana Wahlström, Vice vd på Skansenakvariet.

Pekka Pääkkö

Förstärkning

Med hjälp av Tullverket och deras röntgenkameror kunde de bekräfta sina teorier. Sir Väs befann sig i utrymmet över buren. Men det trånga området i kombination med att han flyttade på sig gjorde det svårt att få ut honom.

– Det var mycket tankeverksamhet, det kändes som ormjäveln var smartare än oss alla tillsammans, säger Ana Wahlström.

Målet var att han antingen skulle ta sig ner i sin bur, eller itill ett stängt trapphusutrymme. Där borrades och sågades det mängder av hål som han skulle kunna ta sig ut ur. Och slutligen, efter åtta dagar på rymmen slingrade han sig tillbaka i buren, något trött och hungrig.

Det instängda trapphuset var en av platserna som personalen försökte få Sir Väs att slingra sig ut i.

Det instängda trapphuset var en av platserna som personalen försökte få Sir Väs att slingra sig ut i.

Pekka Pääkkö

Fru Väs 

I dag har han sedan länge återhämtat sig och enligt Jonas Wahlström mår han strålande. Han har inte gjort några nya rymningsförsök och om allt går som planerat ska han bli pappa inom ett par månader. Det finns nämligen en “Fru Väs”.  

– Men det tar lite tid, man måste vara väldigt försiktig när man introducerar dem för varandra. Kungskobror har en tendens att äta upp varandra. Men förhoppningsvis har vi bebiskungskobror inom några månader.

– Med tanke på deras gener ska vi vara noga med att hålla dem bakom lås och bom.  

Nya rutiner  

Efter händelsen har det upprättats nya rutiner på akvariet. Burarna gås igenom varje gång en ny individ släppts in. Tidigare var det enbart inför att en ny art släpptes in. Men att något likande inte kan hände igen är inget som de kan garantera.

– Lika lite som att jag inte kan lova att du inte får en meteorit i huvudet. Jag kan inte garantera något, men risken är högst osannolik, säger Jonas Wahlström. 

Ingen oro bland besökare

– Jag är inte orolig. Men jag minns att jag inte ville gå hit medan han var lös, säger besökaren Agneta Johansson.

Pekka Päkko

Även Joel Stefansson som strosar runt i området verkar lugn.

– Men i dag såg jag en liten orm som var på väg upp mot väggen. Precis då kom en förskolegrupp förbi och deras lärare sa “Det är glas, ormen kan inte rymma.” Då tänkte jag: "Jo det kanske den faktiskt kan", och så log jag lite för mig själv, säger han.

Pekka Päkko