När högstadieeleverna på Östra grundskolan gick hem på fredagen visste de inte att inget skulle vara sig likt efter helgen. På måndagen skulle de mötas av en flagga på halv stång och en skola i sorg.

– Någon man sett på skolan är död. Det är inte normalt, det känns skumt, sa en 14-årig pojke som Mitt i Huddinge mötte vid minnesplatsen för ett år sedan.

Lördagen den 28 januari 2023 sköts en 15-årig pojke ihjäl inne på sushirestaurangen i Skogås centrum. Ganska snabbt fick skolledningen på Östra grundskolan signaler om att det kunde vara en av deras elever.

Många unga samlades vid minnesplatsen efter mordet.

Många unga samlades vid minnesplatsen efter mordet.

Johanna Wallén

På söndagsmorgonen fick de uppgifterna bekräftade och bestämde att skolan skulle hållas öppen under söndagen. Både elever och personal strömmade dit. Skolpsykolog och kurator var på plats. Eleverna gick emellan skolan och fritidsgården.

– Det var viktigt att bara få vara där, det sades inte så mycket. Många medarbetare kom in också, vilket jag tror var bra. Då fick de sin stund. Dagen efter skulle de stå på scen och leverera, säger rektor Petra Hamblad.

På måndagsmorgonen samlades alla medarbetare.

– Vi hade skrivit ett manus till mentorerna eftersom vi förstod att det inte bara är att gå in och ställa sig och prata. Ingen var ensam utan det var två vuxna i varje klassrum, säger Petra Hamblad.

Östra grundskolan var öppen dagen efter mordet. På måndagen hölls en tyst minut och både imam och präst var på plats. Inne på skolan fanns ett minnesrum.

Östra grundskolan var öppen dagen efter mordet. På måndagen hölls en tyst minut och både imam och präst var på plats. Inne på skolan fanns ett minnesrum.

Johanna Wallén

Fler kuratorsamtal

Eleverna började i klassrummet tillsammans med sina mentorer. Sedan fick de klassvis besöka ett i iordningställt minnesrum. Både en präst och en imam fanns på plats och skolan hade extra förstärkning av skolpsykolog och kurator.

– Det var knäpptyst. Jag tror att det var skönt för eleverna att bara få vara där, att inte behöva leverera. Det var väldigt dämpad stämning på skolan den första tiden, säger Petra Hamblad.

Många elever gick mellan skolan och minnesplatsen som skapats i centrum för att lägga en ros eller tända ett ljus. Men skolan återgick också snabbt till vardagen – så gott det gick.

– Från tisdagen körde vi som vanligt. Vi märkte på eleverna att de tyckte att det var jätteskönt. De mådde bra av att ha rutiner, säger Petra Hamblad.

Skolan blev något förutsägbart när ingenting annat längre var det. En trygg miljö där eleverna visste vad som förväntades av dem. Men det gällde också att vara lyhörd för elever som mådde dåligt.

– Det kan riva upp andra saker också. Under terminen tog vi in en extra kurator för att förstärka och samtalen ökade. Det var inte alltid nödvändigtvis kopplat till det här, det kan vara anda saker som kommer upp. Det märkte vi hos medarbetare också, i samband med det här var det mycket krisstöd, säger Petra Hamblad.

– Det hände så mycket i den här våldsvågen under våren. Det påverkade också eleverna, säger Thomas Hoffman, samordnare på skolan.

Hur påverkades ni själva av det som hände?

– I ett sådant här läge känner man inte efter själv, det händer något med en. Jag tor att vi alla visste att minst den här terminen får vi köra på. Vi måste vara här för eleverna, säger Petra Hamblad.

"Vi har jobbat mycket med trygghetsarbete på skolan. Det sattes ju på sin spets när det här hände. Jag tror att en av nycklarna var att eleverna är så trygga med de vuxna på skolan", säger rektor Petra Hamblad.

"Vi har jobbat mycket med trygghetsarbete på skolan. Det sattes ju på sin spets när det här hände. Jag tror att en av nycklarna var att eleverna är så trygga med de vuxna på skolan", säger rektor Petra Hamblad.

Johannes Äng

Viktigt med lokal samverkan

Den mördade eleven gick i nian och när balen och skolavslutningen närmade sig blev det extra jobbigt för de närmast berörda. Det blev så tydligt att någon saknades.

– Man var glad samtidigt som man var ledsen. Samtidigt är det unga människor. Vi fick jobba en del med att det är okej att skratta även om man är ledsen och att livet går vidare. Men vid skolavslutningen tror jag att det kom ikapp hos medarbetarna, säger Petra Hamblad.

Pojkens klasskompisar och närmaste vänner gick ut nian och lämnade skolan. Saknaden blev därför inte lika påtaglig efter sommarlovet. I november dömdes en 16-årig pojke för mordet. Domen överklagades och just nu pågår rättegången i hovrätten.

På Östra grundskolan pågår vardagen och i veckan var det öppet hus för dem som ska välja skola till hösten.

– Det är klart att vi var oroliga för hur det skulle påverka ryktet även om det inte var skolrelaterat. Men det gjorde det inte. Vi har stärkt kollegiet ännu mer och insett hur viktiga vi är för varandra, säger Petra Hamblad.

En erfarenhet de tar med sig är hur viktigt skolans samarbete med lokalsamhället är. De har också delat med sig av sina erfarenheter till andra skolor.

Även om det inte går att förbereda sig på det ofattbara.

– Nej, jag tror inte att man kan förbereda sig. Det är klart att vi hade riktlinjer och en krispärm, men det var inte det som gjorde det. Jag tror att en av nycklarna var att eleverna är så trygga med de vuxna på skolan, säger Petra Hamblad.