TRÄNINGSDAGS? Både Stora och Lilla Essingen ska få utegym, enligt stadsdelsförvaltningen Foto: Mikael Andersson/Genrebild

Essingeöarna ska få nya utegym

Sugen på att träna utomhus på Essingeöarna? Nu planeras för nya utegym på båda öarna.

  • Publicerad 15:12, 5 feb 2021

Att kunna träna på utegym är något som många boende på Essingeöarna har önskat länge, och flera medborgarförslag har landat på stadsdelsförvaltningens bord de senaste åren. På Stora Essingen har även medborgarinitiativ för att undersöka möjligheterna att hjälpa till ekonomiskt lanserats.

De vill skramla till ett utegym på Stora Essingen

Stadsdelen har sedan tidigare försökt få med sig idrottsförvaltningen på att bygga ett gym vid Essinge IP. Men nu ger man upp det och siktar på att bygga i egen regi.

– Eftersom det verkar vara svårt att komma fram med förslaget kring idrottsplatsen tyckte vi nu att det är dags att ta tag i den frågan själva. Men vi har en tajt budget så får se om det kan bli klart i år, vi har reserverat oss lite för det, säger My Peensalu på parkmiljöavdelningen.

Men var återstår att se. Under våren ska stadsdelen ”ha en dialog” med boende på Stora Essingen om lämpliga platser, enligt My Peensalu.

Vilken typ av gym planerar ni för, exempelvis när det gäller storlek eller antal stationer?

– Det är beroende på vilken placering det blir och vilka möjligheter som finns på den platsen. Vi har inte landat i det ännu. 

I slutet av 2021 eller under 2022 är målet att ett gym på Stora Essingen kan stå klart.

Nytt förslag om utegym på Lilla Essingen

Stadsdelen utreder nu även ett svar på ännu ett medborgarförslag om träning utomhus på Lilla Essingen. Där har stadsdelen sedan tidigare pekat ut Primusparken som lämplig plats, i samband med exploateringen där. Men hur, när och vad som byggs där är osäkert. Vad den nya utredningen kommer landa i är däremot inte helt spikat ännu.

– Men vi tittar på det just nu och kommer komma med ett besked till Lilla Essingeborna i februarinämnden, säger My Peensalu.

För Lilla Essingebor blir det däremot inget gym ”tidigare än 2022” enligt My Peensalu.