Redo. I september ska Erik Persson till Porec, Kroatien och tävla i fält-EM. Foto: Jannie Flodman

Erik tävlar bland världseliten i bågskytte

22-årige Erik Persson debuterar i seniorlandslaget i bågskytte. Samtidigt som han är heltidsstuderande KTH-student är han en av Sveriges mest relevanta compound-skyttar. "Det krävs mycket planering och tålamod från vänner".

  • Publicerad 14:42, 23 jul 2021

Överväldigande att få stå bland världseliten.

Erik Persson är en tävlingsmänniska. Det har han alltid varit. Under högstadiet höll han på med både friidrott och pingis. Men efter en hälskada kunde han inte längre fortsätta med friidrotten.

Då tipsade en medeltidsintresserad kompis honom om att börja med bågskytte.

– Han sa "du borde komma och testa på" så jag tänkte varför inte och jag fastnande ganska så snabbt, säger Erik.

"En mentalsport"

I bågskytte handlar det att göra samma sak, samma rörelse flera gånger om. Att sträva mot den perfektion som kommer, att skjuta konsekvent. Att skjuta en tia på 50 meter behöver nödvändigtvis inte vara svårt. Men att skjuta tio sex gånger i rad, då blir det svårare berättar Erik.

– Det hjälper att bygga upp ens mentala styrka. När man tvekar eller blir nervös kommer det ofta tankar som "oj nu har jag skjutit väldigt bra", nu får jag inte missa och då hjälper ens mentala styrka hålla en kvar på jorden. Det är ett bra sätt att bekämpa orostankar.

Fokus. Bågskytte är en sport där det krävs att man är lugn och man skjuter bäst när man inte är nervös. Foto: Jannie Flodman

Orostankar. Bågskytte är en mentalsport som hjälper att bekämpa orostankar. Foto: Jannie Flodman

Erik skjuter och tävlar i klassen compound. Compoundbågen skiljer sig från andra bågarna då den har hjul.

Hjulen kallas "kammar" och dess funktion är till för att skapa en utväxling av kraften som fungerar. Till skillnad från en traditionell båge som blir tyngre att dra ju längre man drar den bakåt, så blir compoundbågen efter en viss punkt lättare att dra. Fördelen är att man kan då skjuta med högre kraft vilket ger en högre pilhastighet.

Tävlar bland världseliten

I år gör Erik debut i seniorlandslaget. Han har både hunnit med EM i Antalya i Turkiet och är nyss hemkommen från Världscupen i Paris där han hamnade som 33:a bland 50 tävlande.

– Det var väldigt överväldigande att få stå bland världseliten och tävla. Det blir mycket nervpåslag, framförallt när tävlingarna har varit stängda under 2020. Det är en sport där man måste vara lugn och man skjuter bäst när man inte är nervös. Det är också kul för man knyter kontakter med alla de duktiga skyttarna och samtidigt se hur bra man kan skjuta.

Visualiserar. Erik visualiserar hur ett skott ska se ut och repeterar det i huvudet. Foto: Jannie Flodman

Förutom elitsatsning på bågskytte är Erik inne på sitt femte läsår på KTH där han studerar till civilingenjör samt arbetar 25 procent som datatekniker.

– Det kräver mycket planering och tålamod från vännerna. Man blir inte särskilt flexibel när man jobbar, pluggar och skjuter. Det går att få till om man planerar sin tid väl och jag gillar ha mycket att göra, säger Erik.

Hans långsiktiga mål är att bli bäst på bågskytte. Hans nästa tävling är fält-EM i Porec, Kroatien, i september.

– Just nu håller jag på att lägga upp en plan över hur jag ska träna och vad jag ska lägga fokus på. Väl på plats följa gäller det att följa planen som man har.

Erik Persson

Ålder: 22 år

Bor: Sollentuna

Klubb: Åkersberga BSK

Aktuellt: Tävlade EM i tavla Antalya, Turkiet och World cup 3 Paris, Frankrike.

Den 5-12 september ska Erik i väg på fält-EM i Porec, Kroatien.

Bågskytte är en teknisk idrott och förekommer i Olympiska spelen.

Finns i fem klasser: Barebow, Recurve (den klass som tävlas i Olympiska spelen), Longbow, Compound och Instinctive.

I Sydkorea sägs vara den ledande bågskyttenationen.

Visa merVisa mindre

Skottlossning mot bostad i Rotebro

Nyheter Grannar slog larm Strax efter klockan 2 i natt larmade flera personer polisen om skottlossning i Rotebro i Sollentuna.fredag 24/9 7:00