Det har varit ett tufft år för danderydssonen Erik Ekman, 18. Ett av de unga stjärnskotten inom cykling i Sverige.

Vid en tävling med landslagstruppen i Tyskland förra hösten var han med om en svår olycka. Något som resulterade i en lång sjukhusvistelse och ett avbrott på tre månader.

Efter rehaben väntade nästa olycka, på Gran Canaria.

– Vi var på träningsläger och ute och cyklade. Mitt i en nedförsbacke bromsade en bil precis framför oss och jag bröt min vänstra arm, fick en spricka i armbågen och en ledbandsskada i armleden.

Tre månader till av rehabilitering väntade.

– Ja... det kändes ju verkligen inte bra. Jag hade satt höga mål för säsongen. Men olyckorna satte stopp för det.

Nu är han tillbaka.

Sedan i maj sitter han på sadeln igen och har tränat hårt. Något som märktes av vid tävlingen Vuelta Ribera del Duero, i Spanien, som i augusti gick av stapeln.

Tog spurtpriset

Vuelta Ribera del Duero är en tävling för juniorer som vill tävla på den internationella scenen.

I den tre dagar långa etapptävlingen, på tio mil per dag, tävlade cyklisterna i lag. Under tävlingens gång kunde individuella deltagare tävla om olika spurtpriser. Erik Ekman blev den som tog hem specialspurtpriset bland de 170 tävlande, och fick en röd tröja.

En viktig vinst efter olyckorna.

Erik Ekman berättar att han öppnade tävlingen med att göra en utbrytning. En utbrytning är ett sätt att gå upp i täten och få en fördel mot de andra deltagarna. En riskfylld taktik som ställer höga krav på uthållighet.

– Det var väldigt tufft. Några av världens bästa juniorer var med och cyklade.

– Men jag hade som mål att ta tröjan för spurtpriset. Och det gjorde jag, det känns väldigt bra.

Totalt kom hans lag, Svealand cycling team, 15 av 26 lag i tävlingen.

Stöd från lagkamraterna

Förhoppningen var att ha fler vinster efter säsongen. Men olyckorna till trots är han glad över prestationen i Spanien, berättar han. Något som inte gått utan lagkamraterna i Svealand Cycling team.

– En stor del i cykling är att jobba i lag. Man peppar varandra och lägger upp en plan. Har du inte ett bra lag vinner du inte någonting.

När vi pratar med Erik väntar ett etapplopp i Schweiz, sen några tävlingar i Belgien innan säsongsslutet.

Förutom att cykla och hänga med i plugget på distans blir det inte mycket mer tid över.

– Jag tycker det är kul att cykla, så det känns inte svårt. En som inte blir så glad är tjejen kanske, men jag försöker flyga hem några dagar när det passar.

Vill tävla internationellt

Nästa säsong går 18-åringen upp i seniorligan.

Vad hoppas du på då?

– Att komma in i ett bra utvecklingslag. Vi är några hundra som konkurrerar om dem. Målet är att hitta ett bra lag för att få köra fler internationella tävlingar.