83-åriga Kerstin är en av många som drabbats av telefonbedragarna i innerstan.

I julas ringde en kvinna, som uppgav sig jobba på Telia, och sa att någon hade beställt mobiltelefoner i Kerstins namn.

– Jag fattar inte hur jag kunde gå på det, men de är så skickliga att de kan manipulera en totalt, säger Kerstin som egentligen heter något annat.

Bedragaren påstod att hon skulle koppla Kerstin vidare till Nordeas säkerhetsavdelning och för att inte Kerstin skulle råka ut för fler brott uppmanades hon att samla ihop alla sina guldsmycken. En vakt skulle ordna så att guldet låstes in i bankfack.

Mormors tårar

– Jag fick inte lägga på luren och gick snällt ner till porten med smyckena. Sedan kom en liten gumma med mössa och munskydd som såg helt menlös ut, så jag tänkte att det här nog inte var någon fara.

Men kvinnan försvann med 250 gram guld – vigselringar, en bismarcklänk från Kerstins mamma och ett halsband med två gulddroppar.

– Mina barnbarn höll alltid på med det där halsbandet och sa att det var mormors tårar, för det hade jag sagt att dropparna var. Det känns fruktansvärt och jag fick en sådan skamkänsla efteråt.

2021 anmäldes i innerstan 241 bedrägerier (försök och genomförda) genom social manipulation. Förövaren ger sig då till exempel ut för att vara en släkting, från polisen eller banken.

2023 ökade det rejält till 1430 anmälningar.

På toaletten

– Bedragarna har blivit fler då de ser hur stora brottsvinsterna är, säger Jan Friberg, brottsförebyggare vid polisens bedrägerisektion.

Sättet Kerstin lurades på är ett av de vanligaste tillvägagångssätten, men bedragarna kan också få äldre att använda sina bank-id. De har även uppgett att de ringer från Postkodlotteriet och att de behöver kontouppgifter.

I två fall har bedragare sagt att de ringer från vårdcentralen och att den äldres blodprover är dåliga. Sedan åker de hem till de äldre för att ”skjutsa dem till sjukhus”.

– När den äldre går på toaletten stjäl de kontokort, pengar och smycken.

Bedragarna sitter ofta i kluster i Sverige eller utomlands och ringer. Inte sällan har de koppling till kriminella nätverk.

– Brottsvinsterna från telefonbedrägerier mot äldre var 709 miljoner kronor över hela landet förra året.

De kriminella riktar sig främst in på äldre kvinnor eftersom de ofta överlever sina män och därför ofta bor ensamma.

– De kan göra research på vilka kvinnor som bor på Surbrunnsgatan till exempel. Det är ett effektivt sätt för dem att jobba på, säger Jan Friberg.