Regeringen träffade nyligen cheferna för de sex största bankerna i Sverige, Svenska bankföreningens vd och polisen för att diskutera hur bedrägerierna mot äldre ska stoppas. Efter det hölls en pressträff med statsministern Ulf Kristersson (M).

Han berättade att han förra året åkte med Norrmalmspolisen en kväll och då fick träffa en 85-årig kvinna på Lidingö som drabbats av ett bedrägeri där hon blev av med 150 000 kronor.

– Det var hennes besparingar. Hon kände sig otroligt skamsen trots att det var hon som var brottsoffret.

Statsministern utesluter inte att ändra lagstiftningen.

– Men i första hand vill vi söka tekniska lösningar som ökar skyddet. Vi vill att bankerna gör mer och återkommer med sina förslag.

Statsministerns lösningar

Bättre system för att upptäcka avvikande transaktioner, att en tredje part måste signera en överföring, eller en fördröjning av transaktioner är några lösningar, enligt Ulf Kristersson.

Polisen Jan Friberg menar också att bankerna måste göra mer.

– Vi vet att de jobbar med olika lösningar, men det måste bli tryggare och säkrare främst för äldre kunder.

Svenska bankföreningens vd Hans Lindberg säger i ett pressmeddelande att mötet med regeringen var konstruktivt.

– Alla var överens om att vi såväl enskilt som gemensamt måste kraftsamla ytterligare för att få stopp på bedrägerierna.

Hans Lindberg, vd  Svenska bankföreningen

Hans Lindberg, vd Svenska bankföreningen

Håkan Flank

Enligt bankföreningen har de lagt ett tiotal förslag till regeringen de senaste två åren för att förhindra bedrägerierna. Hans Lindberg menar också att hela systemet måste stärkas och att bankerna, regeringen, polisen, Integritetsskyddsmyndigheten och teleoperatörerna behöver jobba tillsammans.

– Bankerna ska stärka sina övervakningssystem ytterligare och anpassa produktutbudet för att skydda sina kunder. Bankerna har ett ansvar att göra sitt yttersta.