Rättvisans palats. Uppsala tingsrätt. Foto: Mostphotos

Enköpingsbo i Knivstaknivrån

En 19-årig Enköpingsbo döms för att med kniv hotat till sig kläder från andra ungdomar.

  • Publicerad 08:04, 17 jan 2021

En 19-årig man boende i Enköping döms för rån. Påföljden blir villkorlig dom med 180 timmar samhällstjänst.

Tog kläder och elektronik

Enköpingsbon ingick i ett större sällskap som med hjälp av hot om våld och genom misshandel rånade fyra ungdomar på kläder, elektronik och andra personliga tillhörigheter till ett större värde.

Hotade och slog

Hoten bestod i att Enköpingsbons gäng visade och tryckte kniv i ryggen och magen på offren, vilket för dessa framstod som "trängande fara". Misshandeln bestod i att offren blev slagna i sina ansikten, vilket orsakade smärta och rodnad.

Händelsen inträffade den 9 oktober 2020 på Sjögrenska Gymnasiet i Knivsta kommun.

Rånbytet bestod av en dunväst, laddare och trådlösa hörlurar, jackor, en mössa, ett bälte, ett armband och ett halsband.

Greps med jacka

Enköpingsbon åkte tåg tillsammans med andra personer i sällskap från Uppsala till Knivsta. Senare på kvällen tog gänget tåget tillbaka till Uppsala. När de steg av tåget greps Enköpingsbon och en annan person. Enköpingsbon hade då ett av rånoffrens jacka under sin egen jacka.

Var maskerade

Vid rånet var de flesta i rånargänget maskerade, vilket har gjort att alla inte har kunnat identifieras. De flesta hade luvan uppdragen eller hade snusnäsduk.

Enköpingsbon har själv nekat till brott. Han säger att han endast tagit hand om jackan åt en bekant.

Villkorlig dom

En påföljd i stället för fängelse, som innebär att den som dömts får en prövotid på två år utan övervakning. Om personen begår nya brott under tiden kan prövotiden förlängas eller någon annan påföljd utdömas.
Källa: Åklagarmyndigheten

Tidigare mordförsöksmisstänkt kvinna frias

Nyheter Den unga kvinna som suttit häktad för mordförsök sedan i mitten av januari har släppts på fri fot.fredag 26/2 14:01

Stöld för 400.000 i Fjärdhundra

Nyheter Polisen misstänker att en internationell liga slagit till i Fjärdhundra. Utrustning värd 400.000 kronor har stulits ur en grävmaskin. Polisen vädjar om att få in vittnesuppgifter.fredag 26/2 13:44