Fjolårets coviddopade säsong, med upplevelsehungriga gäster i mängder, resulterade i parkens bästa siffror någonsin.

Att det skulle uppnås i år igen var inte troligt, men inte heller de tuffa månader som denna sommaren faktiskt bjöd på var med i beräkningen.

– Vi har haft omkring 1,4 miljoner besökare i år, vilket är omkring 100 000 färre än vad vi hade hoppats på. Maj och juni såg verkligen jättebra ut för oss, men det är högsäsongen under juli och augusti som varit en stor besvikelse, säger kommunikationschef Mårten Westlund.

Olyckan på Grönan Lund

Det finns ett flertal anledningar till de undermåliga resultaten, med start i den tragiska olyckan på Gröna Lund under midsommarhelgen.

– Olyckan märkte vi hade en stark påverkan under den absoluta högsäsongen, vi har också en väldigt hög inflation som gör att många har mindre i plånboken, vilket vi tror påverkar, säger Mårten Westlund och fortsätter:

– Men sen beror det också mycket på vädret, det är alltid en väldigt viktig faktor. Kombinationen har gjort att vi tappat mycket under juli och augusti. Det har varit en utmanande sommar och vi har helt klart haft färre gäster än vad vi hoppats på.

De sista veckorna har dock bjudit på ett visst uppsving i besökarantalet, och parken kan få ett fint avslut på en i övrigt svår sommar.