Oxvecka

Begreppet oxveckor kommer från det gamla svenska bondesamhället och betecknar den ofta tunga tidsperiod som följer en lång ledighet med långt till nästa. Ett snöfattig eftermiddag i januari på Nytorps gärde känns långt från solbrillor på näsan, picknick på filt, drakflygning och kommande arkitektbilder av ny bebyggelse på gärdet.

Den som lyssnar noga kan nästan höra oxarnas bjällror närma sig. Om inte vagnen eller plogen kör fast i leran. Eller drängen som kör oxarna sticker till "Amerikat".

Johanna Wallén

På Nytorps gärde rör sig Kenth Nilhem och hunden Ollie.

– Kämpigt. Man förstår ju var namnet kommer ifrån. Det är halt och mörkt. Synd att snön försvann, säger han.

Men det finns de som tar fasta på att vi nu går mot ljusare tider.

Granen utkastad

Tack och adjö till granen.

Tack och adjö till granen.

Johanna Wallén

På Ystadsvägen intill Nytorps gärde finns högen av en utdansad jul. Hit kommer Christine Forsberg med Diego Juarez som är på besök från Argentina. De har varit uppe i ett krispigt norra Sverige för att se både norrsken och Abisko innan granen pliktskyldigt läggs på högen.

– Jag gillar den här tiden på året. Allt börjar om igen. Och ljuset kommer tillbaka, säger Christine Forsberg.

Tillbaka på jobb

Utejobb under såväl ruskiga som vackra dagar gäller för byggjobbarna.

Utejobb under såväl ruskiga som vackra dagar gäller för byggjobbarna.

Johanna Wallén

I hörnet Malmövägen/Ystadsvägen är Tommie Lindmark och Dragan Stahor tillbaka efter ledigheten. De jobbar med projektet som innebär både hus och ny väg på platsen.

– Skönt att vara tillbaka. Jag gjorde inte så mycket under ledigheten och hade nästan velat börja veckan innan, säger Tommie.

Dragan talar om en omställning.

– Jag gillar jobbet men också att vara ledig. Det var lite tufft, men nu börjar kroppen ställa om och vänja sig vid att vara ute.

Kläder för ett nytt år

Ljust inne hos skräddaren.

Ljust inne hos skräddaren.

Johanna Wallén

När eftermiddagsmörkret sänker sig över Björkhagen lyser flitens lampa inne i skrädderiet i Björkhagens centrum.

– Jag har jobb så att det nästan är för mycket. Innan jul är det väldigt mycket, men i januari är det lite lugnare. Jag tycker kundtillströmningen är ungefär lika som den varit tidigare. Sedan designar jag ju också kläder själv, jag reparerar inte bara, säger skräddaren Hozan.

Han designar nya kläder men reparerar och uppgraderar också kläder, gardiner, ryggsäckar och andra textilier som får leva vidare även 2023.