Maria Pripp samlar ihop lågstadieeleverna innan start. Foto: Stefan Källstigen

”En springfest för hela Råbergsskolan”

Alla elever, från förskoleklass till sjätteklassare, på Råbergsskolan i Rosersberg sprang skoljoggen. Eller som skolan själv kallar den: ”Världens bästa skoljogg”.

  • Publicerad 09:11, 21 sep 2022

Det brukar gå jättedåligt för mig men i dag ska jag vinna

Partymusik dånar ur högtalarna. På en scen står ett gäng sjätteklassare och dansar. Nedanför scenen står nästan 250 elever och följer med i rörelserna. Stämningen är på topp.

Det är uppvärmning inför Råbergsskolans skoljogg. Inte ett ledset ansikte – alla är peppade till tårna. Strax ska de springa en slinga på en kilometer under 45 minuter. Tillsammans med sin klass samlar de varv och räknar ihop sitt sammanlagda resultat.

– Förra året hade vi förskoleklassbarn som sprang sex varv. De går verkligen in för det. Det här är en springfest för hela Råbergsskolan, säger Sofie Svensson som är gymnastiklärare på Rådbergsskolan.

Återkommande arrangemang

I ungefär tio år har de genomfört den variant som pågår nu. Innan sprang alla var och en för sig men skolan märkte att det var roligare och lättare att få med alla om man tävlade tillsammans i lag.

Och det märks att det är tävling. När alla elever är samlade till start skanderar tredjeklassarna ”treorna ska vinna" gång på gång.

– Jag har varit med i fyra år, det är jätteroligt. Man får röra på sig och göra något annat än att sitta i klassrummet, säger Edvin Södergren, 10 år.

En av anledningarna att Råbergsskolan genomför den här typen av aktivitet är att eleverna ska växa med skoljoggen och att de får sätta mål. Det har vissa eleverna anammat.

– Jag ska vinna i dag, säger Filippa Kahn, 9 år.

Brukar du vinna på skoljoggen?

– Nej, det brukar gå jättedåligt för mig men i dag ska jag vinna.

Starten går och alla eleverna springer i väg med högsta fart. Längs spåret finns vattenstationer och lite jippo med musik. Många föräldrar hjälper till vilket uppskattas av skolan.

– Det är ett stort föräldraengagemang och sammanhållning vilket vi är glada för, säger Sofie Svensson.

När resultaten är räknade lottas priser ut till elever som gjort ett bra lopp ut och vinnande klass uppmärksammas.

Ett barn och en vuxen rånades i Märsta

Nyheter Två rån i Märsta på fredagskvällen Ett barn och en man utsattes för rån under fredagskvällen. Polisen kunde gripa två berusade män som misstänks för två fall av rån.måndag 26/9 9:55

FC Arlanda är klara för division 2

Nyheter Resultatet i sista matchen betydelselös för placering Det blev triss i vinster för Sigtunalagen FC Arlanda, Märsta IK och Rosersbergs IK i helgen.måndag 26/9 8:34

Allt vanligare med norrsken – så fångar du fenomenet på bild

Nyheter Elvaårscykel. Just nu är solens aktivitet på uppgång, då blir himlen mer färggrann Dansande ljus i skyn i skimrande gröna och blå toner. Nu syns norrsken allt mer på våra breddgrader. Så plåtar du fenomenet på bästa sätt?lördag 24/9 13:54