En räv har de senaste veckorna setts på flera platser i Bredäng. Rävens närvaro har väckt olika reaktioner bland de boende i stadsdelen. I den lokala Facebookgruppen Bredäng baby! har några uttryckt att de känner sig rädda medan andra tror att räven mest är nyfiken.

En av dem som mött räven är Ida Forsberg.

– Vi har sett den flera gånger. Bland annat i Trissanparken när jag var ute och gick med min hund. När vi kom höll den på att jaga fåglar men när den fick syn på mig satte den sig ner. Jag tror den är nyfiken, säger hon.

Hon har pratat med några som är rädda för räven, men så känner hon inte själv.

– Jag är absolut inte rädd, vi har stora hundar och är vana med rävar från vårt lantställe. Jag tycker den är fin, säger hon.

"Man behöver inte vara rädd"

Mitt i Skärholmen ringde upp stadens viltvårdare Tommy Tuvunger.

– Vad jag har hört så är det en ungräv och de är väldigt nyfikna, säger han.

Och enligt honom behöver man inte vara orolig.

– Man behöver inte vara rädd, räven är mer rädd för människor än tvärtom. Man ska bara gå som vanligt, säger han.

Risken att en hund tas är minimal

En del har uttryckt oro för sina mindre hundar.

– Jag har jobbat med det här i 30 år och under den perioden har det bara hänt en gång att en hund blev tagen av en räv och det var ett särfall. Risken att minimal. Har man en stor hund behöver man inte fundera alls, men har man en liten hund kan man ta det säkra före det osäkra och ta upp den i famnen, säger han.

Hur vanligt är det att rävar stryker runt i bostadsområden?

– Det är lite olika, det har varit mer vanligt i västerort, men i år och förra året har vi haft några kullar i söderort. När de blir stora jagar mamman iväg dem och de är lite nyfikna, säger Tommy Tuvunger.

Att rävar i stadsmiljö blir mer nyfikna och närgångna beror också på hur människor runt om dem beter sig.

– Sådana här djur är rädda för människor, det är det normala. Men när vi matar dem så lär vi dem att vi är inte farliga, säger han.