De har valt en dag med ett långt namnsdagsnamn, Charlotta, för sin sådd, och klätt sig i ljusa kläder. Enligt bondepraktikan ska då linet växa sig långt och fibern bli blank.

Emelie Lundin och Helena Toivonen lämnar inget åt slumpen i sin odling i Elektraparken i Västberga. De har en förening, Odla ihop, som ägnar sig åt permakulturodling, där naturens egen kraft tas tillvara.

– Det ska vara enkelt, säger Helena Toivonen.

Fick ta sly

Men så särskilt enkelt ser det inte ut. Linodlingen är en böljande egentillverkad bädd av flätade slanor.

– Vi fick ta sly härifrån parken, allt här fanns inom 100 meter, säger Emelie Lundin.

När Region Stockholm utlyste projektet en kvadrat lin, där hågade odlare kunde skicka efter fröpåsar, hakade de på. Och nu sår de inte bara en, utan flera kvadratmeter, då de fått tag på andra frösorter också.

https://www.mitti.se/nyheter/nu-raggar-regionen-linodlare/repuch!IAGD8uQ6mIKPrAA9fLboeQ/

För Emelie Lundin, som studerar vid Konstfack, blir odlingen användbar i examensarbetet.

– Det är intressant att se hur fibern går från frö till textil. Lin har ju odlats över hela Sverige, och det är bra att kunskapen inte försvinner, säger hon.

1 200 deltar

Och det är just det som är syftet med projektet, som även pågår i andra regioner i landet.

Och i Region Stockholm har intresset varit stort, de 1 200 fröpåsarna som fanns gick åt fort.

Under sommaren får nu de som deltar odlingstips, och till hösten blir det tillfällen att bereda linet. Det ska bråkas, skäktas och häcklas.

De som bor runt Elektraparken i Västberga kan följa hur det går. Det blir ett högt gräs med vita eller blå blommor. 90 dagar ska det ta, och sedan ska linet ryckas.