Bara timmar innan branden utbröt i Alby fick räddningstjänsten larm om en annan lägenhetsbrand. Den här gången i centrala Salem i närheten av Säby kyrka.

Larmet inkom vid 15.30-tiden på måndagen och initialt fördes tre personer till sjukhus. En av dem, en man i 75-årsåldern, avled senare. Anhöriga är underrättade om dödsfallet. De två andra fick lindriga skador.

Under räddningsinsatsen fick boende i huset evakueras. Samma kväll uppgav räddningstjänsten att branden var släckt. De boende kunde återvända till sina hem samma kväll med vissa undantag för dem i samma korridor som den brandhärjade lägenheten.

Polisens bedömer att branden i Salem startade i ett kök av misstag och man utreder fallet som allmänfarlig vårdslöshet.

Brand i Alby – igen

Under tisdagenskvällen vid 20.40-tiden larmades räddningspersonal till en lägenhet på Lagman Lekares väg i Alby efter larm om ytterligare en brand i en lägenhet. Tre enheter åkte ut från räddningstjänsten med ambulans och polis.

– Den boende hade tagit sig ut själv när vi kom till platsen och branden hade inte spridit sig till kringliggande lägenheter, säger Emil Ringh, vakthavande befäl vid Södertörns brandförsvar.

Botkyrkapolisen kunde inte svara på om det finns någon brottsmisstanke bakom branden.