Det var klockan 14.18 på fredagen 6 januari som larmet kom in till räddningstjänsten om att en dykolycka hade ägt rum i vattnet utanför Stavsnäs vinterhamn, med tre personer inblandade.

En dykare saknades

Det ledde till ett stort pådrag med Sjö- och flygräddningen, Kustbevakningen, Sjöräddningssällskapet, polis, brandkår och ambulans. Två av dykarna hade lyckats ta sig upp på land men den tredje personen saknades.

– Vi skickade sex enheter till platsen, säger Björn Westerdahl, kommunikationschef på Storstockholms brandförsvar.

Först på plats var Kustbevakningen, som befann sig bara 800 meter därifrån när larmet kom.

– Det gjorde att vi ganska omgående kunde börja ge den första dykaren som kom upp hjärt-lungräddning, säger Mattias Lindholm, pressekreterare hos Kustbevakningen.

Hittades på åtta meters djup 

Så fort man fått dit räddningsdykare kunde den tredje personen plockas upp, hon hittades på åtta meters djup.

Det hela slutade med att en man och en kvinna, 55 respektive 60 år gamla, dog i olyckan. En tredje person klarade sig utan allvarliga skador.

Sjöpolisen, som utreder olyckan, vill inte berätta något om vad det var som hände eller vad som gick fel. Inte heller om de omkomna var hemmahörande i Nacka-Värmdö-området.

– Det pågår en förundersökning om vållande till annans död, för att bilda oss en uppfattning om någon kan ha begått ett brott i samband med händelsen. Det görs en teknisk undersökning och vi håller förhör med vittnen med mera. Vi vill inte gå ut med något mer innan den är klar, säger Ulrika Barck-Holst gruppchef och förundersökningsledare hos Sjöpolisen.

Ingen person är i nuläget misstänkt för något brott.