Förra året genomförde skolinspektionen en ny kvalitetsgranskning på 47 skolor. När 40 av dem har bedömts sticker Emmaskolan i Hammarkullen ut som enda skolan utan anmärkning.
– Vi är oerhört stolta över skolinspektionens beslut samtidigt är det väldigt viktigt för de boende i Hammarkullen att kunna känna stolthet över skolan, säger rektor Karin Lundgren.
Emmaskolan är en F-3 skola och namnet står för En Massa Med Aktiviteter. Och det är just det som präglar skolans undervisning.
– Lärandet ska beröra eleven känslomässigt och estetiskt. Vi jobbar också mycket med naturen. Skolan ligger enormt vackert i Hammarkullen, vi har en egen groddamm och ett eget uteklassrum.
https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/angeredsskola-i-framkant-i-digitalt-arbete/reprkC!L72IRde7Z9UrcNXyRmMfyQ/
"Laget inte jaget"
En annan viktig del i skolans framgång är ”viet” - eleverna, personalen och föräldrarna.
– Vi är laget inte jaget på den här skolan. Ingen här är mer eller mindre värd, vi har olika uppdrag men om en länk felar så bryts hela kedjan och då slår det till mot våra elever, säger Karin Lundgren.
– Men vi är också ett VI med barnen. Och vi har helt fantastiska föräldrar som hjälper till. VI, alla gör det här tillsammans, säger Alexandra Ågren von Schwerin, lärare.
Hon berättar om den årliga föräldrabuffén.
– Alla föräldrar kommer med mat och hela bamba blir smockfull med över 450 personer. Det här är något som alla ser framemot hela året.
Att det blir ett spännande möte är givet.
28 olika språk
Emmaskolan har omkring 180 elever och totalt talas det 28 olika språk. Därför ingår språkutveckling i all undervisning och att reflektera, analysera och ifrågasätta uppmuntras.
Samtidigt arbetar skolan mycket med att lära eleverna sätta ord på känslor.
– Ofta när något blir tokigt är det orden som saknas, säger Alexandra Ågren von Schwerin.
https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/beskedet-skolorna-som-sticker-ut-i-goteborg/repsfx!CL5YZbnGaDZk3Cdem4eXIA/
Skolinspektionen tittade på fyra områden; rektors ledarskap, undervisning, trygghet och studiero och slutligen bedömning.
– Vi har kunskapsbedömning en gång per termin, så vi vet precis var varje elev ligger någonstans. Märker vi att någon behöver extra stöd får de hjälp i studieverkstan, säger Katarina Flisak.
Hur har ni tid och resurser att klara allt det här på just er skola?
– Det handlar om struktur och systematik, var sak på sin plats. Våra barn behöver ramar och kramar, säger rektor Karin Lundgren.
https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/barnens-uppfinningar-visas-pa-nobelfest/reprlj!e7MHbA1BfvAZ4GKSxhjbCQ/