Vad har den lilla tätorten Stenungsund i Bohuslän och Lidingö gemensamt? Jo, det är i princip samma vindförhållanden – vilket är en av anledningarna till att 18-åriga Emma Wennberg kammade hem en guldmedalj i junior-SM i segling.

– Skillnaden är att det är ström, vilket det inte är på Lidingö så det var en utmaning. Jag var nervös sista dagen, då var det en poäng mellan mig och den som låg först. Så det var väldigt kul att vinna, säger Emma som är med i Lidingö Jolleseglare.

Det var fjärde gången som hon var med i junior-SM. Ett guld har hon sedan tidigare i bagaget men det här var det första i ILCA 6-klassen, vilket är OS-klassen för damer.

– Seglet är större och man behöver vara lite äldre, större och starkare för den här klassen. Det är också större konkurrens.

Fler unga som seglar

Trots vinsten i Stenungsund kan hon inte luta sig tillbaka och slappna av. Hon har precis flyttat från Lidingö till Motala för att börja på ett seglingsgymnasium och har siktet på kval till junior-VM i Brasilien som hålls om en månad.

Emma Wennberg med buckla i hand.

Emma Wennberg med buckla i hand.

Anders Wennberg

– Jag vill bara segla så mycket som möjligt nu för att få ännu mer träning. På gymnasiet kommer jag att bli en del av en stor och duktig träningsgrupp och på helgerna åker jag hem och tränar med klubben. Det är bara en tjej och en kille från Sverige som får åka till VM och målet i år är att ta den platsen.

De senaste åren har hennes hemmaklubb fått ett uppsving. År 2019 var det två ungdomar från klubben som medverkade i junior-SM och i år var det hela 21 stycken.

Johan Gustavsson, ordförande i klubben, säger att de under de senaste åren har utvecklat seglarskolan genom att erbjuda ungdomar i tonåren att börja segla, i tillägg till de kurser de har för barn.

Gillar tävlingsmomentet

– Ideell verksamhet som denna bygger alltid på engagerade och entusiastiska medlemmar, så även i detta fall. Vi har även ökat våra aktiviteter med inriktning på kappsegling och skapat förutsättningar för att fler ska kunna vara aktiva. Det är resultatet av detta som man ser i antalet deltagare på junior-SM, skriver han i ett mejl till Mitt i.

För Emma har drömmen alltid varit att vara med i OS, men det är inte helt lätt.

– För att kvala in till OS krävs det att man seglar på heltid efter gymnasiet, så det är tufft. Men jag gillar verkligen tävlingsmomentet med seglingen, det är fysiskt krävande blandat med taktik och strategi.