Bäst. Emelie von Bothmer är speciallärare på Tallbackaskolan. Foto: Åsa Sommarström/Privat

Emelie på Tallbacka är årets lärare

Jobbet som lärare handlar om att hitta elevers styrkor, tycker Tallbackaskolans Emelie von Bothmer. Det verkar hon ha gjort, för nu har hon korats till årets lärare av Solna stad.

  • Publicerad 08:15, 14 jun 2021

Det överraskar mig att det man sliter för varje dag faktiskt syns uppåt

Emelie von Bothmer, 45, är årets lärare i Solna. Hon jobbar i grundsärskolan på Tallbackaskolan, där hon överraskades med blommor och en värdecheck på 20 000 kronor av representanter från Solna stad.

I motiveringen står bland annat att hennes arbete syns i den senaste föräldraenkäten, skolans resultat har förbättrats inom alla områden.

Grattis! Hur känns det här då?

– Jag blev ganska överrumplad. Det knackade på dörren och in kom en massa folk och gratulerade. Jag hade inte en aning om någon nominering. Jag är såklart jätteglad och väldigt hedrad. Det överraskar mig att det man sliter för varje dag faktiskt syns uppåt.

Vad gör du på jobbet?

– I grundsärskolan jobbar vi med elever med intellektuell funktionsnedsättning. De kan ha tilläggsdiagnoser eller svårigheter med tillexempel samspel eller koncentration. Klasserna kan därför vara ganska spretiga, då gäller det att hitta sätt där eleverna kan jobba tillsammans och finna deras förmågor och styrkor.

Vad är det bästa med att vara lärare?

– Eleverna. De är de som ger energin. Inga resultat utan bra relationer med eleven.

20 000 kronor, blir det skumpa i helgen?

– Pengarna ska gå till fortbildning. Det känns fantastiskt, vi lärare är svältfödda på sådant eftersom det ofta är för dyrt. Jag ska fundera ut något riktigt kul och go bananas!

Årets skolledare är Jan Jämsä, biträdande rektor på Råsunda skola, och bland förskolorna lyftes i år Huvudsta förskolas pedagoger.