Över 170 konstnärer ställde ut under den stora konstfesten Vår Salong i Vällingby. Nytt för i år var en särskild avdelning för unga konstnärer på Kulturhuset Trappan.

Bland konstnärerna fanns 24-åriga Ellen Bagge, uppväxt i Skälby, vars bidrag hyllades av medarrangörerna på Kulturhuset Stadsteatern.

https://www.mitti.se/nyheter/kulturfest-nar-over-170-konstnarer-staller-ut-i-vallingby/repuib!IvOegrUv1TTr@2A27Cw4Uw/

Ellen Bagge som i somras avslutade en tvåårig utbildning i keramisk form får nu chansen till sin första soloutställning på Galleri 16X som visar verk av konstnärer mellan 15 och 25 år.

Utställningen pågår till 25 november och Bagge är först ut efter att galleriet hållit stängt på grund av pandemin.

– Det här är vad jag jobbat för. Att få ställa ut betyder jättemycket, säger hon.

Bakom fasaden

Ellen Bagge hoppas att konstverken ska leda till ett möte mellan henne och betraktaren, samt en känsla av samhörighet mellan människor. På utställningen som heter "Möt mig där orden tar slut" finns bland annat skulpturer, vaser och en installation.

– Det kan låta klyschigt men det handlar om att uttrycka något du inte kan uttrycka med ord. Det finns ofta en spänning mellan det som pågår inuti människor och det vi visar utanpå. Men det finns många som känner likadant som du.

"Sjukt obehagliga"

En del verk kan ses som direkta avtryck av känslor hon burit på. Andra är delvis komna ur experimentlusta, däribland en grupp håliga skulpturer i stengodslera där hon ville tolka känslan av äckel.

– Jag ville se om jag kunde skapa något som såg äckligt ut. Och skulpturerna kändes sjukt obehagliga att jobba med. Men nu älskar jag dem och ser dem som mina kompisar och små familjer som håller ihop.

Gör bruksföremål

Målet för Ellen Bagge är att kunna försörja sig som konstnär. Så här inför jul hoppas hon sälja en del bruksföremål genom sociala medier.

– Just nu jobbar jag mycket med keramik. Det blir mycket koppar och skålar.