Vi träffar de fyra gymnasiekillarna Rayan, Lukas, Hugo och Lewi en regnig dag på skolgården vid Landsvägen.

– Det har varit ett annorlunda år. Det var skönt att vara hemma de första veckorna, men sedan började man förstå att det var svårt att komma i gång, att vardagen inte var den samma och att rutinerna försvann, säger Hugo Skarman från Ursvik.

Varannan vecka på plats

De går alla Naturvetenskapsprogrammet på Viktor Rydbergs gymnasium vid Landsvägen. Sedan jullovet har eleverna årskursvis haft varannan vecka närundervisning och varannan vecka distansundervisning – något som har varit möjligt eftersom skolan är ny och bara har elever i första och andra ring än så länge.

Att plugga hemma tyckte Lewi Benson från Sundbyberg var kul och lite skönt i början. Men sedan blev det lite svårare att fokusera på skolarbetet berättar han.

– När man kommer hit åker fokuset upp och man kan få extra mycket gjort. Sedan hade det varit bättre om man alltid varit här, men nu är situationen som den är, säger Lewi.

Saknar kontakten

Alla tycker tekniken på distans fungerar bra, att lärarna anpassat sig snabbt och att lektionerna på Google Meet går att hänga med på. De är också väldigt tacksamma att skolan har haft lektioner på plats varannan vecka under våren.

– Å ena sidan är det lite kul att få vara hemma, men samtidigt är det tufft att inte se sina vänner lika mycket och inte ha den fysiska kontakten man är van vid. När man är hemma är det mycket större eget ansvar och det har varit spännande tycker jag, säger Rayan Fathollahzade,17 år, från Järfälla.

Tog körkort

18-årige Lukas Dolk från Duvbo tycker faktiskt att året varit ganska bra trots allt och att det funnits tid över för annat, som träning. Lukas och Hugo passade dessutom på att skaffa körkort när det sociala umgänget begränsades.

– Utbildningen har varit givande och jag känner att jag har utvecklats som person kanske mer än något annat år, säger Lukas.

På vilket sätt?

– Det har kommit många utmaningar som alla behövt klara. Som att inte få träffa kompisar och gå över till distans. Att man har klarat det har gjort att man har utvecklats väldigt mycket.

Efter påsklovet har alla gymnasieskolor fått tillåtelse att återgå till närundervisning. Även om killarna på Landsvägen är överens om att en del lektioner går att ha på distans även i framtiden är valet mellan att vara hemma eller i skolan enkelt.

– Man mår bättre i skolan, det vet jag nu, säger Lewi Benson.

Studenten tar killarna inte förrän nästa år. Men redan nu har de börjat planera för att hyra flak och kolla upp var skivor ska hållas. Och även om det märks att ingen vill ta ut något i förskott så hoppas de såklart på en riktig studentfest sommaren 2022.

– Man vill ju vara optimistisk, men samtidigt har man respekt för corona. Men man hoppas ju såklart, det gör man, säger Hugo Skarman.