PEPPAD. Anna Hjärne är lärare i idrott och hälsa på Rålambshovsskolan, där eleverna ska vara med i Team Rynkeby skolloppet. Foto: Foto privat/Mitt i

Elever på Kungsholmen kutar för hjärnforskning

Elever i Rålambshovsskolan och Kungsholm­ens grundskola kommer på fredag den 6 maj att springa Team Rynkeby i Rålambshovsparken. Syftet är att samla in pengar till forskning om barnhjärnan.

  • Publicerad 16:03, 3 maj 2022

Anna Hjärne är lärare i drott och hälsa på Rålambshovsskolan, men är också med i Team Rynkeby Stockholm som är ett cykelteam och välgörenhetsprojekt.

Hennes elever springer tillsammans med barn från Kungsholmens grundskola Skolloppet för att samla in pengar till Barnhjärnfonden.

– När jag läste att alla pengar man samlar in från skolloppet är öronmärkta att gå till forskningen kring barnhjärnan var det ett lätt beslut för mig att gå till chefen och fråga om det var möjligt för oss att delta. 

”Mikrosponsoravtal”

Inför loppet har eleverna möjlighet att ingå ”mikrosponsoravtal” med vänner, familj, lokala företag eller andra som uppmanas att skänka ett mindre belopp, typ 2-3 kronor, per varv eller kilometer som den enskilde eleven springer.

Men insamlingen är inte något krav, betonar Anna Hjärne.

– Det stora är att uppmärksamma dem som kämpar med olika hjärnsjukdomar.

Ska alla barn springa?

– Man behöver inte springa, men alla elever och personal förväntas delta på ett eller annat sätt. Man kan gå om man vill. Det finns inte heller något krav på hur långt man ska ta sig, men visst är det rimligt att tänka att alla ska gå minst ett varv på den timme de är i parken.

Totalt ska elever från 431 skolor i landet delta i loppet.